Petra Janensch är konstnär, konstterapeut och pedagog. Nyligen fick hon Hällefors kulturstipendium 2023. Foto: Ann-Louise Larsson
Barn- och familjekonstdagen i Hällefors är ett arrangemang som Petra ligger bakom. Foto: Privat

Petra ger barn och unga möjligheter till att skapa

Petra Janesch är den drivande kraften bakom Grythyttans konstförenings ungdomssatsning och Hällefors kommuns kulturstipendiat 2023.

Petra Janensch är utbildad i Tyskland inom både arkeologi, konstterapi och pedagogik. När hon flyttade till Sverige 2010 hoppades hon kunna fortsätta arbeta med konstterapi men då det inte är en godkänd metod av Socialstyrelsen har det varit svårt.

– I Tyskland är det vanligt förekommande och jag har alla certifieringar som man behöver för att få arbeta där, men det är svårare i Sverige. Jag har en ateljé i Grythyttan där jag kan ta emot klienter, men i glesbygd är det svårt att nå fram den här typen av verksamhet, säger hon.

Det egna skapandet är en viktig del i livet för Petra som är öppen för både nya tekniker och inspiration från sin omgivning.

– Jag skulle inte säga att man kan placera mig i något särskilt fack. Jag jobbar med det som faller mig in för stunden. Förra året exempelvis när vi la om taket hemma gjorde jag skulpturer av överblivna takpapprullar.

Petra brinner också för barn och ungdomar och driver ungdomssatsningen i Grythyttans konstförening. Förra året arrangerade hon er målartävling där alla barn i kommunen mellan fyra och 15 år fick delta. Över 180 bidrag kom in och nu har dessa skickats vidare till en internationell tävling som avgörs i höst.

Petra bor med sin sambo på en gård utanför Grythyttan där familjen har får, två Highland Cattle och 150 höns. Syftet med djuren är främst för landskapsvård. Just nu är Petra projektanställd på kommunen för att tillsammans med bibliotekschef och kulturchef gå igenom den kommunala konsten och välja ut objekt till en utställning i april.

– Det är ungefär 600 verk att gå igenom och av dessa ska jag välja ut 30 som ska visas.

Att få årets kulturstipendium betyder mycket för Petra, som ska använda prissumman på 5 000 kronor till att införskaffa konstnärsmaterial.

– Jag är jätteglad över att det jag gör värdesätts av andra. Jag brinner för det jag gör och att arbeta med barn och unga. Att samtidigt få uppskattning för det känns kul, säger hon.

Övriga stipendiater i Hällefors kommun 2023 är: Årets ledarstipendium, Thorleif ”Totto” Höök, Hällefors Motorklubb samt Årets idrottsstipendium, Emil Eriksson, Hällefors Discgolfklubb.