Trion har hållit igång Brohyttans IF:s biblioteks- och kafékvällar i 10 år. Foto: Benny Gustavsson
Biblioteks- och kafékvällarna är populära. Foto: Benny Gustavsson

Firar tio år med populära kafé- och bibliotekskvällar

Den första måndagen i april är det fest i Brohyttans IF. Då är det tio år sedan de populära biblioteks- och kafékvällarna startade. Här bjuds på gofika till en billig peng, och dagen till ära även på tårta.

Det hela började med att Inga Gustavsson och hennes svägerska Lena Gustavsson tyckte att det vore roligt med ett bibliotek i föreningslokalen Brostugan.

– Båda två tycker om att läsa, så vi fick dit bokhyllor och annat. Och folk har lämnat in böcker i massor. Dubbletter har vi sålt på bakluckeloppisar, och förtjänsten har gått till föreningen, berättar Inga.

Snart anslöt även Gerd Lindh till gruppen och tillsammans har de nu drivit biblioteks- och kafé-kvällarna i tio år. Första måndagen i varje månad, klockan18-20, håller kafét öppet och för 30 kronor kan man köpa hembakt och umgås en stund.

– På sommaren sitter vi ute när det går. Det har blivit en naturlig mötesplats för bygden, säger Inga glatt.

Precis som för många andra verksamheter blev pandemin en utmaning.

– Vi höll kafét öppet, men det var inte så välbesökt. En gång var jag ensam där, så gubben fick komma dit och hjälpa mig dricka upp allt kaffe, minns Inga.

För att idrottsföreningen och bibliotekskafét ska ha en framtid, ser Inga behovet av att yngre förmågor tar vid.

– Det är ganska stor inflyttning till bygden, så det borde finnas möjligheter. För landsbygden är det viktigt med mötesplatser, där människor kan komma samman.