Spartips, spartips och spartips…

Vi översvämmas av spartips och råd för att klara ekonomin. För några månader sedan var det elspartipsen som var flest, nu har det gått över till matspartips. Men likväl som man ska vara försiktig med vilka nyheter man tror på kan man vara försiktig med vilka tips man tror på. För ärligt – vem tror egentligen att de bästa tipsen kommer från de ”experter” som själva får sin lön från just de näringarna?

När Ica, Konsum, Lidl och Willys går ut med sina tips om sänkta matpriser kan man visst tro att de har sänkt några öre på just de varorna, men tar igen det på annat. Varför skulle de sänka sig själva? Och ärligt – vem tar det som en nyhet att man ska ta med sig matlåda istället för att äta ute och att det är billigare att baka bröd själv? Dessutom säljer de ju råvarorna till både matlådorna och brödbaket.

När energibolagen går ut med egna ”expertråd” blir det likadant. Först säger de att vi ska sänka värmen (vilken nyhet!), att vi ska duscha mindre (lika stor nyhet!) och fylla upp tvättmaskinen. Sen lägger de bergsäkert till att man ska se över sitt elavtal och vem har det bästa? Det är lätt att räkna ut vem den ”experten” är anställd av.

Likaså anser sig de som kallar sig privatekonomer vara ”experter” på din hushållsekonomi och på dina fastighetsaffärer. Men vem är de anställda av? Vilken fastighetsbyrå eller bank får de sin lön ifrån? Det är väl synnerligen osannolikt att de skulle avråda dig från att göra en affär som de själva tjänar storkovan på.

Jag har alltid trott att man tjänar mest på att kapa utgifter, inte öka inkomster. Så på det viset har ju ”experterna” rätt när de ger oss tips. Men jag tror inte att generella råd som att diska lite mera sällan gör någon avgörande skillnad på elräkningen. Inte heller tror jag på att byta elbolag eller telefonleverantör stup i kvarten. Det gör mig mest nervös och stressad. Jag tror att för att kunna spara (om man nu vill), måste man skärskåda sig själv och sina vanor.

Köper man dyra gymkort varje år kanske man skulle gå till ett utegym istället.

Måste man ha chips och läsk på helgen kanske man skulle investera i en bubbelvattenmaskin och göra egen läsk (går bra med saft) och poppa popcorn istället.

Har man drag av shopoholism så kanske man skulle gå till secondhand och loppis istället för affärerna.

Lägger man löjligt mycket pengar hos frissan skulle man kanske lära sig klippa, färga och slinga hemma.

Är man storkonsument av sylt, marmelad, saft och svamp skulle man kanske se till att plocka själv så man har över vintern. Vi bor ett gudabenådat land på det viset.

Är allt mycket dyrare nu än förr i tiden då, relativt sett? Statistiska Centralbyrån upplyser om att 1969 la vi 24 procent av hushållens inkomster på livsmedel. 2021 var siffran 13 procent. Det tyder väl på att det var ganska mycket dyrare förr, om jag nu analyserar rätt. Fast kanske vi är på väg ditåt.

Titti Hansson