13-årige Josua Kristoffersson väver en handduk eller ett kuddfodral och visar hur han följer ett mönster. Allt under ledning av Inger Lundström från Fjugesta vävstuga. Foto: Ann-Louise Larsson
Jona Kristoffersson har gett sig i kast med en väva en matta!

Väver ett kuddfodral och halsduk till fåret på sportlovet

I mer än tio år har Fjugesta vävstuga erbjudit lovverksamhet för skollediga ungdomar i kommunen. I år är inget undantag - under två heldagar har fem unga fått chansen att väva allt från grytlappar till mattor.

Det råder febril aktivitet inne i vävstugan i Fjugesta. Här samsas flera grupper samtidigt och åldersspannet är stort. De yngsta är i 9-10 års åldern och deltar i lovaktiviteten som föreningen erbjuder. I år gör de den i egen regi, tidigare har man varit med bland kommunens lovaktiviteter.

Josuas mönsterväv

– Vi har vävskola för ungdomar två gånger om året, sportlovet och höstlovet. Det brukar vara populärt. Många kommer tillbaka år från år, i år har alla fem deltagarna varit med tidigare, förklarar Inger Lundström som är en av dem som håller i aktiviteten.

Josua Kristoffersson, 13 år, är en av deltagarna, han deltar för fjärde gången i år och håller på med en mönsterväv som antingen ska bli en handduk eller ett kuddfodral när den är klar.

– Det är lugnande att sitta och väva. Jag tycker det är kul, säger han.

Lillebror Jona Kristoffersson, 11 år, har också varit med tidigare. Han håller på med en matta.

– Det är kul och inte alls svårt när man kan det, säger han.

Halsduk till fåret

Vid en annan vävstol sitter Malte Pettersson. Han väver på en halsduk – den ska ett av familjens nyligen inskaffade får få.

– Jag vet inte hur jag kom på det. Jag bara kom på det, säger han.

Fjugesta vävstuga är populär och föreningen har en kölista på personer som är intresserade av att börja väva. Tillgången på vävstolar och utrymme begränsar hur många som kan vara med i verksamheten.

– Idag är vi runt 35 medlemmar och i år firar föreningen 40 år, berättar Inger Lundström.

Ungdomar som vill prova på att väva får en ny chans på höstlovet. Vuxna som vill prova på kommer få chansen till sommaren, då en prova-på-kurs arrangeras.

– Vi testade prova-på-dagar förra året och det var väldigt uppskattat så vi planerar för att göra det även i år, säger Inger Lundström.

Relaterade artiklar:

Kvinnorna väver ihop en social gemenskap (2024-01-07)