Om vinnare i matfusk och vårvinter

Min förra krönika handlade om mat som är dålig för oss. Dagen efter att jag skickat texten kom nyheten om vem som vann Årets Matbluff. Kan inte låta bli att nämna lite om de nominerade (finns att läsa om på webbsidan Äkta Vara):

Vinnare: GB:s klassiska Bigpack Vanilj, som annonserar att de nu gjort om produkten för att ge lägre klimatavtryck. Hurdå tro? Jo, de ersatte all mjölk med vatten och ärtprotein. Glass helt utan mjölk alltså, men gott om socker, glukossirap, kokosfett, fruktkärnmjöl, emulgeringsmedel, salt och arom.

Övriga finalister: Nyckelbryggerier: Cider med smak av lingon. Inte ett endaste lingon finns i. Den röda färgen kommer från svart morot. Fazer Willja Oat: ”Havregrädde” som bara innehåller en procent havreextrakt. Resten är härdat fett från raps och kokos. Arla Keso protein: Ska ge intryck av att innehålla mer protein än vanlig Keso. Jajjamen, en hel procent mer. Bravo Röd apelsin: Fina bilder av blodapelsin men innehåller främst äpple. För att få fram en röd färg ändå har man tillsatt en liten mängd aroniajuice.

Jag hade föresatsen att i år baka fullkornsbröd själv istället för att köpa bröd med raffinerat mjöl och det har börjat bra. Filmjölkslimpa har det blivit. Jag har blivit lite beroende av Finncrisp, men tycker det är okej för det är bakat helt på fullkornsråg. Man får vara nöjd med små steg framåt.

Vårvintern är en ganska tråkig tid bortsett från att det blir ljusare. Man får låta bli att tänka på vädret som i allmänhet är uruselt och hitta ljuspunkter. Jag har kostat på mig att boka en resa till London för att gå på ABBA-showen. Har aldrig någonsin betalat så mycket för en konsertbiljett (där artisterna inte ens är med på riktigt) och kommer nog aldrig att göra det igen. Men jag tänker ha kul och unna mig vad jag vill och även passa på att äta shepherds pie och kanske fish and chips till en pint lager.

En annan ljuspunkt i vårvinterslasket är förstås barnbarnet som jag nu håller på att lära alla barnsånger och ramsor jag nånsin lärt mig själv. Eftersom just jag har fått det allra vackraste och intelligentaste barnbarnet så kommer det säkert att gå bra. Och självklart – hemma hos mig ska hon få mat lagad från grunden utan härdat fett och raffinerat mjöl. Hur vi ska göra med godis och kakbak har jag inte riktigt räknat ut än, jag misstänker att det kan bli knivigt att få ihop.

Jag frågar Google vad som egentligen är bra med februari och får massor av tips. Man ska resa till Buenos Aires, man ska så paprika, purjolök och basilika och man får tips på vilka sju bankaktier man ska hålla koll på. Jag tror ändå jag nöjer mig med att ha koll på det återkommande ljuset.  Varje dag blir ju faktiskt lite, lite ljusare. Men rätt som det är skickar vårvintern på oss stormvarningar, plötslig blixthalka, snöslask och alldeles för lite sol. Det är bara att kämpa på. Det är ju trots allt vårvinter varje år.