Svenska Kammarorkestern spelar åter under ledning av italienske dirigenten Lorenzo Coladonato. Foto: Andreas Hyltén
Alina Tkachuk sopran från Ukraina är en av två som sjunger huvudrollen Gilda, Rigolettos dotter. Foto: Pressbild
Huvudrollen som Rigoletto delas av Krum Galabov från Bulgarien och italienske Stefano Meo, två erfarna barytoner som sjungit på operascener över hela världen. Foto: Pressbild

Publiken möter flera nya internationella stjärnor

Sångare från åtta länder, amerikansk regissör och italiensk dirigenten Lorenzo Coladonato som nu gör sin tredje uppsättning. Sommarens opera av Verdis Rigoletto har en internationell prägel.

– Vi kommer att introducera en rad utomordentligt fina sångare för den svenska publiken. Det här är en ensemble som jag tror Verdi skulle varit mycket nöjd med, säger Alexander Niclasson, konstnärlig ledare på Opera på Skäret i en pressinfo.

Denna sommar är det ännu en gång Giuseppe Verdis musik som kommer att ljuda i operahuset i Kopparberg. Rigoletto brukar beskrivas som en thriller, med dramatiska ingredienser som maktmissbruk, svartsjuka och hämnd.

– Alla sångare har engagerats efter auditions där det är provsjungningar för den specifika rollen som avgör. På det sättet kan vi hitta de bästa sångarna för alla roller och därefter matcha dem till två likvärdiga sångarlag, säger Alexander Niclasson.

Huvudrollen som Rigoletto delas av italienske Stefano Meo och Krum Galabov från Bulgarien, två erfarna barytoner som sjungit på operascener över hela världen. I rollen som hans dotter Gilda ser vi Alina Tkachuk från Ukraina och Hyejin Lee från Sydkorea, två sopraner med fina pågående karriärer i Europa.

Svenska Kammarorkestern spelar under ledning av italienske dirigenten Lorenzo Coladonato, ett samarbete som inleddes 2019 med Trollflöjten och fortsatte i somras med Maskeradbalen. 8300 kom för att se Maskeradbalen efter två pandemiår utan verksamhet.

Rigoletto regisseras av Leslie Swackhamer och för kostym står Susan E. Mickey, bägge från USA. Produktionsteamet består i övrigt av Sven Östberg, scenografi, engelske Kevin Wyn-Jones, ljusdesign och Stephanie Metzner från Schweiz som gör mask och peruk.

Opera på Skäret drivs av den ideella stiftelsen Kulturcentrum Ljusnarsberg och samarbetar med Ljusnarsbergs kommun, Örebro kommun, Region Örebro län, Länsmusiken och Kulturrådet. The Barbro Osher Pro Suecia Foundation är finansiär och huvudsponsorer är Bergslagens Sparbank och Kopparbergs Bryggeri. Rigoletto spelas mellan 29 juli och 27 augusti.

Relaterade artiklar:

Nu söks kvalitetsröster för sommarens operakör (2023-02-13)