Dammsugning är bra!

Nu är det bevisat, det som jag egentligen trott mig förstå under större delen av livet. Åtminstone sedan jag gifte mig 1968. Nämligen att dammsugning är nyttigt. På flera sätt dessutom.

Jag har fått belagt att umgänget med en av mina bästa kompisar, dammsugaren, är ett lyft för välbefinnandet. Och då menar jag inte den där gröna chokladdoppade godsaken man tar till kaffet.

Det konstaterades i en undersökning som publicerades härom sistens att dammsugning är en underskattad syssla. Hur då, undrar ni kanske? Hur kan något så tråkigt som just dammsugning vara underskattat?

Ny forskning visar att dammsugning för det första ger en alla tiders vardagsmotion. Faktiskt helt i nivå med korta promenader.

Dessutom visade forskningen att de som var över 65 år, och ägnade sig åt diverse hemarbete, inte minst städning, hade bättre övergripande kognition ( bättre viljestyrt tänkande) och bättre muskelstyrka i benen. Det minskar i förlängningen även risken för fallskador.

Sug på det. Den som dammsuger bidrar alltså till en bättre mental process.

”Att dammsuga kan vara som ett träningspass som kan hjälpa dig att behålla både fysisk och mental hälsa” konstaterar brittiska tidskriften BMJ Open. Flera fördelar alltså.

Slutsats: skippa gymet och börja städa istället. Som bonus blir det dessutom rent hemma. Och dina aktier i äktenskapet stärks.

Nu kan jag säga till min granne, han som sa, när jag gick förbi hans hus, att ”din bästa kompis väntar på dig där inne” (det var dammsugaren han menade), att ”min relation till kompisen blir bara bättre och bättre. Som med ett långlivat äktenskap. Nu får jag även starkare ben av umgänget.”

Jag gillar alltså att dammsuga. Gillar att se resultatet efteråt. Man känner sig psykiskt mer i form när man vet att det är rent hemma. Dessutom, som nu bevisats, även fysiskt mer i form.

När våran säng brakade ihop i början på året, och blev kaffeved, så avslöjades det hur svårt det ändå är att dammsuga överallt. Man kommer inte åt alla skrymslen och dammråttorna växer till sig. Bra att sängen pajar emellanåt så man både kan köpa ny säng och få rejält städat under.

Men det kostar att ligga på topp. Jag sliter ut den ena dammsugaren efter den andra. Och att laga är, som jag beskrivit i en tidigare krönika, omöjligt numera. Tyvärr är det mesta gjort för att gå sönder och bytas mot nytt. Här har våra kära politiker en hel del att jobba med för att få fram ett hållbarare samhälle. Mer lagning, mindre nytt.

Men jag är inte ensam om att paja dammsugare. Det var lätt att inse när det var dags att lämna den gamla på Atleverkets återvinning, avdelning elektriska prylar. Min hädangångne kompis fick vila tillsammas med en hel hög andra dammsugare i en binge i sopcentralens inre. Han som tog emot och visade var skrotet skulle parkeras, sa mycket passande:

– Det suger!

Och så la han till:

– Grejerna håller inte länge numera.

Nu ska jag bara ta ett snack med en av krögarna som brukar servera oss mat på favoritstället på väster i Örebro. När vi var inne på ämnet städning sa han:

– Det har liksom inte blivit av för mig. Min fru gör det mycket bättre.

Nu finns det ju forskning som visar att både han och frugan tjänar på att han tar över dammsugningen. Han får motion, bättre ben och bättre tänkande.

Rolf Johnsson