Kim Larsson och Ronny Svensson, tidningens nya ledarskribenter. Foto: PeO Karlström

Länsposten blir oberoende – de blir nya ledarskribenter

Nu gör Länsposten en större förändring på ledarplats. Två partipolitiskt oberoende ledarskribenter som brinner för att debattera landsbygdsfrågor kommer att skriva ledare för Länsposten.

Förändringen innebär att Länsposten nu inte bara är en partipolitiskt oberoende tidning på nyhetssidorna – utan även på ledarplats.

– Det här är en viktig förändring för Länspostens del. Tidningen får skarpa och kunniga ledarskribenter med hjärtat i landsbygdens viktiga frågor. Länsposten ska vara landsbygdens röst, och den här förändringen kommer att stärka vår profil ytterligare, säger Bertil Pettersson, vd för Sveagruppen Media, där Länsposten ingår.

Utveckling och utmaningar

För några år sedan genomförde Länspostens systertidning Dalabygden motsvarande förändring i gott samförstånd med Centerpartiet i Dalarna. Bertil Pettersson beskriver att den förändringen har bidragit till tidningens utveckling och trovärdighet som en oberoende nyhetsförmedlare och inte minst kampen för att lyfta och tydliggöra landsbygdens många utmaningar.

– I Dalarna uppskattades förändringen och vi har mötts av mängder av positiva läsarkommentarer, säger Bertil Pettersson.

– Vi välkomnar att Länsposten fortsatt står på landsbygdens sida. Om de med en oberoende ledarskribent kan vara än mer blåslampa på regeringar, oavsett färg, så är det positivt. Vi kommer fortsatt vara aktiva i tidningen, både som läsare och skribenter på insändarsidorna, säger Helena Vilhelmsson, riksdagsledamot för Centerpartiet i Örebro län.

Ronny och Kim

De nya ledarskribenterna Ronny Svensson och Kim Larsson, som även skriver ledare för Dalabygden, och som från och med nu också skriver för både Länsposten och Sörmlandsbygden.

– Att jag bor i Dalarna ser jag inte som någon begränsning utan jag ska försvara och representera landsbygden var än den finns. Och när man har flera regioner att få erfarenheter från så innebär det ett tillskott i fråga om goda exempel som behövs för att lyfta landsbygden generellt, säger Ronny Svensson.

Bo och verka på landsbygden

Kim Larsson har även han hjärtat på landsbygden och bor utanför Falun.

– Det är svårt att inte brinna för landsbygdsfrågor när man bor där. Tänk bara så mycket kompetens som man går miste om, när man bara fokuserar på städerna. Det är också väldigt viktigt att kunna bo och verka på landsbygden. Jag är jätteglad över att få möjlighet att skriva ledare även för Länsposten och Sörmlandsbygden framöver, säger Kim Larsson.

Ronny Svensson och Kim Larsson kommer att turas om med att skriva ledare för tidningen varannan vecka. Den första ledaren av Ronny Svensson hittar ni här.

Relaterade artiklar:

Landsbygderna måste skapa egna drivkrafter! (2023-02-01)