Så många måsten och borden…

Ju äldre (och eventuellt förståndigare) man blir vet man ju att det sällan blir något av det där med löftena. Tanken smyger sig lik förbenat in varje nyår – visst borde man?

Problemet är ju att det finns så många ”borden”. Traditionellt sett är det ens eget beteende man vill förändra, främst när det gäller hälsan. Det vill säga vikten och träningen. Slutat röka har ju de flesta redan gjort, visserligen har många istället börjat snusa vitt snus, men hälsovinsterna är avsevärda enligt läkare och forskare.

När det gäller mat har jag blivit mer och mer uppmärksam på problemet med hyperprocessad mat. En rapport kom lägligt nog runt nyår som visade att vi i Sverige äter mest skräpmat i EU. Vi äter mer och mer men får i oss mindre och mindre nödvändig näring, vilket gör att vi blir hungrigare hela tiden. Vi kan luras att tro att det är viktigt med lättprodukter och att man ska akta sig för att äta för många ägg eller för mycket potatis, men det är inte problemet. Problemet är hur maten konstrueras nu för tiden.

Man kan kort definiera hyperprocessad mat som att man bryter ner maten i smådelar och sedan sätter ihop den igen. Samtidigt ändrar man den ofta kemiskt och på färg, smak och konsistens.  Efter det har maten många gånger lika låg nyttighet som godis. Helt oprocessad mat är ovanlig. Till och med potatisen kokar vi innan vi äter den, men ju färre ingredienser som finns i maten, desto mindre processer.

Jaha, vad måste man sluta med då? Tyvärr är det inte bara godis, chips och läsk. Bröd är en av de stora bovarna, plus korv, köttbullar, pulvermat, nudlar, mycket av det i kyldisken som kallas yoghurt… listan kan göras lång. Men forskarna är ganska oense om vilka livsmedel som egentligen är värst, för processad mat hör inte alltid ihop med dåligt näringsvärde. Naturell yoghurt, till exempel, är en ganska processad vara, men är ändå nyttig för kroppen och inte hopblandad med en massa andra konstigheter.

Japaner, inuiter, kaukaser och massajer hör till de som lever längst i världen, tillsammans med många fransmän, italienare och greker. De som lever längst konsumerar betydligt färre kalorier än vi gör. Trots att många dricker alkohol, röker och äter rött kött har de färre av de sjukdomar som ofta kopplas ihop med processad mat. Den tydligaste gemensamma nämnaren är dock det de inte äter mycket av, vilket är vitt socker och vitt (raffinerat) mjöl.

Usch så många pekpinnar det blev och vad många måsten och borden.  Men jag lovar att börja med brödet. Vill man inte baka jäst bröd kan man röra ihop en filmjölkslimpa med fullkornsmjöl.  Enkelt, gott och billigt. Att ta bort allt som är nyttigt i spannmålet borde vara förbjudet, vilket man gör med vitt mjöl. Vitt socker måste också minskas. Bättre med honung.

Kanske är det ett bra nyårslöfte, att bli biodlare?