Alla kan påverka för en stark demokrati

Rakryggad. Står upp för alla människors lika värde. Tar ansvar för Sverige. Det var bara några av beskrivningarna som nämndes i samband med partiledarnas avtackning av Annie Lööf. Efter mer än elva år som partiledare var det nu dags att säga tack till Annie för hennes insatser.

Oavsett politiskt parti så är det många som berättat för mig att de imponerats av Annies tydlighet och starka ställningstagande. Hon har inspirerat mig och många andra med sitt tydliga ledarskap samtidigt som hon alltid efterfrågat medlemmars delaktighet och inspel i olika frågor.

I samband med att Annie Lööf annonserade sin avgång så blommade debatten om hat och hot mot politiker upp. En välkommen debatt anser jag. Vilket pris ska en människa betala för ett politiskt engagemang? Här har Annie fått betala ett högt pris, det blev tydligt efter det fruktansvärda dådet i Visby i somras. Frågan är aktuell oavsett vilket politiskt parti det än gäller. Enligt SKR (Sveriges kommuner och regioner) har förtroendevalda kvinnor 20 procent högre risk att utsättas för hot, hat och våld. Ledande förtroendevalda oavsett kön har 30 procent högre risk att utsättas för hat, hot och våld än andra människor.

Det är ett allvarligt hot mot vårt demokratiska system. Att tysta människor innebär att tysta demokratin, och vem/vilka gynnas av det? Det tycker jag är värt att fundera på.

Just nu försvagas demokratier i omvärlden och utmaningarna finns också i Sverige. Demokratin kan inte tas för given och där har du och jag ett ansvar. Men vad kan vi göra som privatperson? Mitt svar är att det går att göra mycket och vi alla kan påverka så vi får en stark demokrati.

Bilda dig en uppfattning i samhällsfrågor genom att ta del av information från olika källor. Ta ställning för de frågor du tror på. Var en medmänniska både på sociala medier och i verkliga livet. Stå upp emot hat och hot gentemot andra. Sprid inte information som vill skapa motsättningar mellan grupper i samhället. Debattera genom att argumentera för sakfrågor och inte personliga påhopp. Gör din röst hörd genom att använda din rösträtt. Om du har tid och lust så engagera dig i en förening eller i ett politiskt parti, du behövs!

Vår demokrati är värd att kämpa för!

Jimmy Nordengren Kommunalråd Centerpartiet Örebro kommun