Tära. Foto: Maria Victoria Wikland
På instagram hittar man Maria Victoria Wikland på @artywikland. Foto: Privat
Hur var det nu igen. Foto: Maria Victoria Wikland
Dröja sig kvar. Foto: Maria Victoria Wikland

Maria uttagen till vårsalongen

I år visar 159 konstnärer sammanlagt 298 verk på Liljevalchs vårsalong i Stockholm. Maria Victoria Wikland från Örebro är en av konstnärerna som kom med på årets salong.

4 135 stycken sökte till Liljevalchs vårsalong i år, vilket är nytt rekord. Fyra av de 159 konstnärer som kom med är Maria Victoria Wikland, Ingegerd Alfredson, Anna-May Calner, alla tre från Örebro samt Brittmari Sjöberg från Vintrosa.

– Jag sökte 2021, impulsivt och inte så genomtänkt då, men nu kändes det inte lika läskigt att söka igen. Jag hade lättare att formulera mig och nya material att söka med, berättar Maria Victoria Wikland på telefon.

Florist tidigare

Tre av hennes fem verk kom med på årets salong.

– Ett jättebra kliv att ta och lägga i sitt CV. Det är jätte-jättestort!

Maria Victoria fyllde 50 år i december och går andra året på Örebro Konstskola. Tidigare har hon gått Konst- och formgivningslinjen på Kävesta folkhögskola. Hon säger själv att hon är en gröngöling i sammanhanget med de fyra år hon nu sammanlagt verkat. Hon har tidigare arbetat som florist och målade mycket som 17-18 åring och senare i livet på fritiden.

– I samband med utmattning så har jag hittat tillbaka till mig själv igen bland annat genom måleriet, säger Maria Victoria.

Maskindelar från fabriksmiljö

De tre verken som valts ut är maskindelar som hon sett och upplevt i Frövifors pappersbruksmiljö där konstskolan gjorde besök. Hon beskriver att hon fångades av den gamla fabriksmiljön och tog massor av fotografier och gjorde flera återbesök.

I dessa målningar är det färgerna som förmedlas. Maria Victoria berättar att hon var i en manisk målarperiod där måleriet kom av bara farten, så intensivt att hon fick en slemsäcksinflammation i axeln.

– Men det var fantastiskt, jag var som i en bubbla. Det var nog en av mina första konstupplevelser, jag blev helt uppslukad, säger Maria Victoria som tidigare målat mycket blommor och porträtt.

Känslomässig färg

Om sitt konstnärskap säger hon:

– Oavsett vad jag målat kommer allt från mig själv. Det är mina känslor jag sätter på duken. Det viktigaste för mig personligen är att få ned i färg vad jag bär på känslomässigt.

I år liksom tidigare år dominerar kvinnorna, både bland de sökande och i urvalet. Av de antagna är 89 kvinnor och 70 män. Åldersspannet är stort, yngst är 18-åriga Miles från Bromma och äldst är 89-åriga Per Torvald från Arkelstorp. De utvalda konstnärerna är bosatta i hela landet.

– Det blir bubbel och mingel dagen före vernissagen. Det sägs att det ska vara ett påkostat och ett roligt event. Jag tar med mig maken till Stockholm.

Årets urval rymmer en blandning av tekniker, allt från måleri, teckning och skulptur till installation, video och AI-genererad konst. Måleri är den vanligaste tekniken, medräknat måleri med blandteknik så landar det på 131 bidrag.