Josefin Johansson, Olivia Samuelsson och Siri Wilhelmsson är tre av konsteleverna som mötte besökarna under lördagens vernissage. Foto: Ann-Louise Larsson
Diskögon är ett verk av Siri Wilhelmsson med utgångspunkt, inom ramen för smyckeskursen. Foto: Ann-Louise Larsson

Konstelever ställer ut i Kumla

Kävesta folkhögskolas årliga konst- och formgivningslinjes utställning i konsthallen på biblioteket i Kumla är en de mest välbesökta. I lördags var det vernissage och för studenten Siri Wilhelmsson var det nervöst. – Det är min första utställning, jättekul att äntligen vara här, säger hon.

30 elever deltar i utställningen på biblioteket i Kumla som hänger till och med den 10 januari. Här visas verk från de fyra kurser inom smycke, textil, måleri och keramik som eleverna arbetat med under terminen. Både elever från grundutbildningen och från fördjupningsåret deltar i utställningen.

– Jag har en paus från studierna på läkarlinjen för att jag kände att jag behövde göra någonting annat, något kreativt och så ville jag ta reda på om det här någonting jag vill satsa på istället, berättar Siri Wilhelmsson som går första året på konst- och formgivningslinjen.

Årets utställning har döpts till ”Moder Jord – Moder Kort” då grundutbildningseleverna under terminen arbetat med bland annat skogen och system som teman.

– Vi fick reda på utställningen för ungefär en månad sedan. Det känns jättebra att allt är klart, vi har jobbat hårt de senaste två veckorna för att få ihop utställningen, berättar Siri Wilhelmsson.

När utställningshallen öppnade vid elva-tiden på förmiddagen var det fullt med folk som ville ta del av årets verk och ta chansen att prata med eleverna.

– Jag hoppas att man går härifrån och känner sig glad och inspirerad. Samtidigt som det är viktigt för oss att få visa upp oss tycker jag också att det är viktigt att visa upp utbildningen och kanske inspirera någon att söka. Jag kan verkligen rekommendera vår utbildning, säger Siri Wilhelmsson och får snabbt medhåll av studenterna Olivia Samuelsson och Josefin Johansson.

Den som vill söka till Kävesta folkhögskola har till den 26 mars på sig. Urvalet görs efter intervjuer med alla sökande och inga förkunskaper krävs.

– Vi brukar ha ungefär tre sökande per plats, berättar Anna S Pettersson, linjeledare på folkhögskolan.

Nästa utställning med eleverna är Kävestadagen den 25 april samt avslutningsutställning 26 maj.