Rättvisa och frihet för Irans kvinnor!

Två månader har gått sedan Jina Amini mördades av iransk moralpolis efter att hon burit slöja på fel sätt. Mordet på Jina Amini blev startskottet på omfattande protester som mynnat ut i en feministisk revolution i Iran, där fundamentalistiska religiösa ledare styr efter strikta sharialagar som begränsar kvinnors frihet på flera sätt. Bland annat måste kvinnor bära slöja och utrymmet för att välja själv är obefintligt.

Hundratals personer har skadats och dödats i protesterna. Flera personer har gripits och härom dagen utdömdes det första dödsstraffet mot en man som deltagit i revolutionen. Ännu fler riskerar att gå samma öde till mötes. Människor står åtalade för att ha fört krig mot Gud. Priset för att stå upp mot den islamistiska regimen är dyrt – men den feministiska revolutionen fortsätter.

För oss Centerkvinnor har jämställdhet och frihet inga landsgränser, och ibland är det enkelt att välja sida. Det som sker är inte ett krig mot Gud, det är en kamp för kvinnors rätt till liv och frihet, och för demokrati. Vi vill att Sverige tar tydlig position för frihet och demokrati och markerar mot den brutala regimen som dödar de modiga människorna som står upp för det.

Låt inte den feministiska revolutionen vara förgäves. Vi har tagit ställning – och vi uppmanar regeringen att göra detsamma.

Malin Bergman Förbundsordförande Centerkvinnorna

Tina Fingal Swens Ordförande Centerkvinnorna Örebro Län

Jessika Edetun Falk Vice ordförande Centerkvinnorna Örebro Län