För att uppmärksamma Mustaschkampen och prostatacancer lyser Svampen just nu blå. Foto: Ann-Louise Larsson

Svampen lyser blå i kampen mot prostatacancer

Med start på Fars dag lyser Svampen blå. Det är prostatacancerföreningen i Örebro län som vill väcka uppmärksamhet för Mustaschkampen, en insamling till förmån för Prostatacancerförbundet.

Prostatacancerföreningen i Örebro län är en patientförening som ska ge stöd till patienter som nyligen fått en cancerdiagnos. Föreningen har varit verksamma i drygt 20 år och i styrelsen sitter män som alla är eller har varit drabbade. Flera har blivit opererade för sin cancer, andra äter bromsmediciner, som numera ingår i högkostnadsskyddet.

– Vi sprider information bland annat via USÖ om att vi finns och att nya patienter kan ta hjälp av stödpersoner från oss som själva har erfarenheter av sjukdomen och behandling. Vi bevakar också medicinsk forskning på området och driver på om allmän screening för alla män, berättar ordförande Håkan Engman.

Under november månad pågår Mustaschkampen för att samla in pengar till Prostatacancerförbundet, men lika viktigt är att väcka uppmärksamhet om föreningen och sjukdomen menar föreningen som av den anledningen lyser upp Svampen i blått under november.

– Min förhoppning är att när man ska haja till när man kör förbi Svampen och ser att den är blå och när man sedan läser om varför tänka till och gå och testa sig, säger föreningens sekreterare Johan Nyström.

Han uppmanar alla män över 55 år att höra av sig till sin vårdcentral och kräva ett så kallat PSA-test i form av ett blodprov.

– Ibland kan man få vara ihärdig och ligga på och tjata lite om att få komma på ett test men gör det. Ju tidigare man kan upptäcka sjukdomen desto bättre, säger han.

Förutom att ge personligt stöd till drabbade är social gemenskap en viktig del av föreningens verksamhet. Ett par gånger om året arrangerar föreningen resor för alla medlemmar. Idag har föreningen runt 150 medlemmar.