Tänk på arbetskraftsinvandring vid vårdbesöket

Vi har nu ny statsminister och en regering. Trots att Ulf Kristersson i valrörelsen hävdade att ”på min sida är vi överens” tog det ett tag att få fram regeringsunderlaget. De som granskade högerpartierna i valet förstod naturligtvis att så enkelt skulle det inte bli. I valet blev SD med sina kopior M, KD och L största blocket. Regeringen består av M, KD och L, men den stora vinnaren är  SD. De har mycket stor del i det Tidöavtalet. Smart förhandlat av SD att finnas med i Rosenbad och regeringsunderlaget men inte ingå i regeringen. På så sätt slipper SD ta kritik för det som inte kommer att fungera.

Visst finns det bra saker i Tidöavtalet, men en del är bekymmersamt. Både det som finns och det som saknas. SD, KD och M hävdade i valrörelsen att de skulle ta hand om landsbygden ”eftersom Centerpartiet övergett sina rötter”. Tyvärr verkar inte landsbygden lika intressant efter valet. I valrörelsen skulle priserna för el, diesel och bensin sänkas drastiskt omgående. De höga priserna var Socialdemokraternas och i viss mån även Centerpartiets fel som släppt fram Magdalena Andersson. Det talades om ”Magdapriser”. Nu säger Ulf Kristersson och Ebba Bush att det är priserna i Europa som påverkar oss och det kommer nog inte att gå så fort att sänka?

Att ta bort målet en procent av BNP till bistånd är ett dåligt förslag. Risken är stor att vårt bistånd till människor i världen kommer att minska. Centerpartiet står fast vid att behålla en procent målet.

Den rasistiska synen på invandring och invandrare är skrämmande. Det kommer att bli nästan omöjligt att få asyl eller anhöriginvandring. De som redan finns här ska kunna utvisas på mycket tveksamma grunder. Antalet kvotflyktingar som FN anvisar ska sänkas från cirka 6700 till 900. För Centerpartiet är rätten till asyl och anhöriginvandring viktig.

För våra företag är det också viktigt med arbetskraftsinvandring.

Den svenska vården skulle inte klara sig utan de som är födda utomlands.

Var fjärde anställd, 26 procent, inom vård och omsorg är födda utomlands.

För läkarna är andelen utrikesfödda ännu större, nämligen 34 procent.

För vårdbiträdena är det 40 procent, för sjuksköterskorna är det 12 procent, för undersköterskorna också en fjärdedel, 26 procent.

De som röstar på SD eller kopiorna (M, KD, L) borde tänka på detta när de behöver uppsöka vården nästa gång.  

Anders Lycketeg Partiföreträdare för Centerpartiet i Hallsberg