De Hemsökta Valven är en skräckupplevelse där man går i grupp igenom slottets mörka val. Inget för den lättskrämde...Hela spökveckans program: www.spokstaden.se/ Foto: Andreas Persson Byrdemo
Lena och Andreas Persson Byrdeman på Granlunds odlingar. Foto: Privat

Rejält läskigt under höstlovet

Spökstaden Örebro riktar sig till höstlovslediga barn och familjer och har över 200 programpunkter och 30 aktörer. Granelunds odlingar är en av dem som anordnar de hemsökta valven på Örebro slott.

Spökstaden Örebro är en stor satsning under höstlovet vecka 44. Granelunds odlingar är med för första gången och hade spök-premiär i källarvalven under helgen.

– Vi anordnar hela skräckupplevelsen, står för artister och bygger upp eventet, säger Andreas Persson Byrdeman.

På Granelunds odlingar i Östansjö har de odlat Halloween-pumpor och haft Halloween-event i form av spökvandringar i flera år.

– Och sedan har det vuxit, skrattar Andreas som utlovar gengångare, spöken och mördare under slingan i de hemsökta källarvalven på slottet i Örebro. Rekommenderad ålder är från tio år.

– Tanken är att det ska vara rejält läskigt, säger Andreas.

På Vågen Gallerian arrangeras en Spökzon med gratisaktiviteter för barn, pyssel, hoppborg, ansiktsmålning med mera. Örebros elitidrottslag gästar för lite spökboll och av Dance Center Örebro för spökdans. Spökzonen är tänkt som en hub för Spökstaden och personal finns på plats under dagarna.

– Vi har över 30 aktörer som deltar med mer än 200 programpunkter under veckan, berättar Jenny Blådner, destinationsutvecklare på Örebro Kompaniet.

Förutom De hemsökta valven, är årets nyhet två bild- och ljudsatta berättelser om några av de spöken som huserar i Örebro. Historien om Vita frun och Svarta damen visas på Elite Stora hotellets fasad mot Engelbrektsgatan och historien om Engelbrekt visas på Rudbeckskolans fasad mot gården. Berättelserna är några minuter långa och visas 29/10-5/11 varje kvart kl. 17-22. Tanken är nära och intimt, som om någon berättar en spökhistoria. Berättarrösten tillhör skådespelaren Linus Lindman på Örebro teater.

I länets alla kommuner erbjuds det roliga saker att göra för höstlovslediga barn och familjer. Gå in på kommunernas respektive hemsidor för fullständiga programpunkter.