Rottweilern Noja är mamma till Babsan och söker med matte Barbara Hellstrand i Högsjö. Foto: Sofie Isaksson
Ulf Karlsson i Högsjö har sökt efter Babsan. Igårkväll spanade han från taket på fabriken Voith där han arbetar. Foto: Sofie Isaksson
Ann-Charlotte Oksanen, cockerspanieln Alvin, Barbara Hellstrand och Elisabeth Bahngoura möttes en kort stund i Högsjö. Foto: Sofie Isaksson

På jakt efter försvunna Babsan

I lördags rymde rottweilern Babsan genom den täta häcken hemma hos Barbara Hellstrand i Anstorp, Kilsmo. – Hur många svarta stora hundar som är lösa finns det här? säger Barbara och menar att det måste vara hennes hund som någon sett i Högsjö.

Under torsdagen är det flera som hjälper henne att leta efter den försvunna hunden.

– Vi har letat imorse, och vi letade i natt. Någon hade sett en stor svart hund jaga hjortar i Sketafallet här i Högsjö, både igår kväll och nu på morgonen, säger en något trött Barbara Hellstrand och fyller upp bilen med diesel på macken i Högsjö.

Ulf Karlsson kommer cyklande och undrar om hon söker efter en hund. Han har läst om Babsan och därefter gett sig ut och letat när han haft möjlighet. När han gick av skiftet på Voith-fabriken i Högsjö igår gick han upp på taket och spanade. Nu har han cyklat runt på fruns elcykel.

– Har du något knep att locka fram henne? Vi ska hitta din hund, säger Ulf som själv älskar hundar, och cyklar hem för att hämta ett koppel ifall han stöter på Babsan.

De fyraårige rottweilern går under namnet Babsan och ska enligt Barbara vara ”världens gosigaste och kelsjukaste hund”. Under lördagen var hunden ute och sprang i trädgården men trängde sig genom den täta häcken berättar Barbara.

– Därmed inte sagt att hon inte går fram till främmande människor, säger Barbara som är fodervärd åt Babsan sedan efter jul.

– Jag har alltid haft hund och aldrig varit med om något liknande, det känns fruktansvärt, säger Barbara.

Ann-Charlotte Oksanen och Elisabeth Bahngoura från Stora Mellösa ansluter nu till macken i Högsjö. Ann-Charlotte har varit ute flera gånger sedan i lördags och letat. Idag fick hon med sig Elisabeth och ytterligare en vän. Ingen av dem känner Barbara sen tidigare.

– Jag känner i mitt hjärta, jag bara måste hjälpa till. Jag tycker man ska hjälpa varandra mer, finnas för varandra lite mer. Vi är så många i samhället, här är vi nu tre, men det finns säkert flera hundra lediga som skulle kunna hjälpa till, man blir ju orolig, säger Ann-Charlotte och klappar om sin cockerspaniel Alvin.

Under lördagen försvann hunden Babsan vid 11:50-tiden från Anstorp och någon såg henne efter cirka en timme. Sedan har en lokförare rapporterat in en svart springande hund vid järnvägsspåret klockan 14:30.

I söndags ska hundskall hörts vid Svarttorp mellan Högsjö och Brevens bruk. Under onsdagskvällen ska en stor svart hund ha jagat hjortar i Högsjö och likaså nu på morgonen, berättar Barbara som genast la ut att hunden försvann i en Kilsmo-grupp på Facebook. Sedan har inlägget spridit sig och delats i alla möjliga olika grupper.

– Jag bor så nära järnvägen, västra stambanan, så jag fick hjälp av en bekant att söka efter järnvägen med en drönare också i förrgår, säger Barbara som fortsätter att leta efter Babsan.