Helena Vilhelmsson

Jag tror inte på regeringsunderlaget

Jag har under fyra års tid sagt att den senaste mandatperioden i Sveriges riksdag varit historisk. Frågan är om inte den kommande mandatperioden kan bli lika historisk. Riksdagen har röstat fram en statsminister, vars regeringsunderlag ger nycklarna till regeringskansliet till ett främlingsfientligt, nationalistiskt parti. Jag har inget emot Ulf Kristersson som statsminister. Det jag inte tror på är hans regeringsunderlag.

Att tre borgerliga, liberala (?) partier, som alla faktiskt backade i valet, sätter sig i knä på ett fjärde parti som är långt ifrån borgerligt, är beklämmande. Varje beslut som ska passera kammaren är beroende av Sverigedemokraternas röst. Varje beslut i regeringskansliet kommer i praktiken passera SD:s vetorätt. Det är historiskt och olyckligt. Ulf rattar Sverigedemokraternas politik i regeringsställning, samtidigt som de kallar maktskiftet för historiskt och liberalt. En liberal dikeskörning säger jag.

Det finns en del bra saker i det avtalet som M, KD, L och SD har slutit, det ska sägas. Men det finns betydligt fler förslag som går emot allt vad liberal och frihetlig politik heter. Och inte minst, det är många saker som inte finns med.

Jord- och skogsbruk nämns knappt alls. Förbättringar för att bo och leva på landsbygden lyser med sin frånvaro. Förslag om att stoppa mäns våld mot kvinnor är näst intill obefintliga. Inte ett ord om utrikes- och säkerhetspolitik.

Förvånansvärt lite av de högljudda vallöftena som florerade före valet finns med i avtalet. Det kanske är som en av regeringsunderlagets partiledare sa: ”När man går till val, så säger man en sak innan valet. Sen genomförs valet, så säger man en sak också efter valet”

Jag kommer rösta för regeringens förslag när det gäller satsningar på förlossningsvården, stöd till klimatsmarta lösningar för att gynna satsningar på solenergi. Jag kommer rösta emot när det gäller storskaliga satsningar på kärnkraft, förslag inom rättsområdet som sätter din personliga frihet och integritet ur spel. Och framför allt, jag kommer lägga förslag som stärker landsbygdens näringar, stärker jämställdheten, som motverkar mäns våld mot kvinnor.

Jag kommer driva en grön, liberal politik, därför röstade jag rött för Ulf Kristersson.

Helena Vilhelmsson (C) riksdagsledamot Örebro län