Hans Bengtsson, P-O Gustavsson, Göthe Johansson och Lars Johansson är alla intresserade av den historiska järnvägstäckningen i sina hemorter. Foto: Sofie Isaksson
1962 den 26 maj kördes sista persontåget på linjen mellan Örebro Södra och Pålsboda. Foto: graf okänd/ Digitalt museum
År 1913 Pålsboda station. Norra Östergötlands Järnväg, NÖJ godsvagn 231. Foto: Digitalt museum

Firar historisk järnväg i Pålsboda

1901 invigdes den smalspåriga järnvägen mellan Pålsboda - Örebro Södra. Nu ska järnvägsjubileet firas i Pålsboda med filmer och anekdoter.

En gäng äldre herrar är samlade i Pålsboda Förr och Nu:s lokaler på Industrigatan i Pålsboda.

Här ska de bjuda in till 120-årsfirande den 16 oktober kl. 14-17, ett firande som var tänkt att ske 2021 men pandemin ställde in det.

Hans Bengtsson från Bo hembygdsförening är en av initiativtagarna och berättar att Pålsboda Förr och Nu hade mycket material om just den smalspåriga järnvägen som las ned 1962.

Lars Johansson som tillhör Almby-Norrbyås hembygdsförening ska berätta anekdoter från Södra station fram till Kvismare station.

– Jag såg rälsbussen men jag har tyvärr aldrig åkt den, säger Lars som har samlat många både roliga och intressant historier genom åren.

– 1999 bjöd vi in till 125-årsfirande av Finspång – Pålsboda som anlades 1874, på Folkets hus i Pålsboda, det drog fullt hus, säger Hans och berättar att Ole Svensson, en verklig tågfantast från Finspång även kommer denna gång och berättar om den tågsträckningen, iklädd stinsuniform.

Det finns inte mycket kvar av Pålsboda – Örebro Södra sträckningen berättar Lars. Men i Sörbyängen, Örebro finns Pålsbodagatan som ligger på den gamla järnvägssträckan.

Efter sjösänkningen blev det fina havreskördar som lastades på Kvismare station vidare till Norrköping och skeppades till London. Där mumsade Londons hästar på havre från länet berättar Lars.

– Sen kom första världskriget och förstörde allt, säger han.

Firandet inleds med filmen Södra station från 1950 av SJ.

– Tänk om järnvägen varit kvar, vilka kommunikationsmöjligheter idag!