Är vi på väg mot den breda mittens rike?

Vi är inte helt vana vid oroliga tider.

För trettio år sedan rasade muren, det kalla kriget var över, räntan steg till 500 procent under en dag, och statsskulden steg oss över öronen. Till råga på allt tog det glammiga 80-talet i väst slut. 90-talet var för många svårigheternas tid. Trots en enorm ekonomisk kollaps världen över 2008 så verkar vi ha glömt historien.

Nu tror 20 procent av Sveriges befolkning att vi får det bättre, blir mer diplomatiska i en orolig värld med ett främlingsfientligt parti. Jag hymlar inte med att jag inte håller med.

Centerpartiet står inför att välja en ny partiledare. Det är egentligen inget konstigt med det. Annie Lööf har varit partiledare i elva år, under den tiden har hon fått två barn samtidigt som både hat och hot har ökat markant genom åren. Annie stod upp för att vi är ett liberalt borgerligt parti som inte samarbetar med Sverigedemokraterna. Det är jag glad för och något jag står för även nu en månad efter valet.

Det som också blev en aktuell diskussion under året var den breda mitten, som både kritiserades och sågs som en möjlig lösning inför en orolig tid. Nu står vi här i den oroliga tiden. En bred mittenregering kommer det inte bli. I skrivande stund vet vi inte vilka som bildar regering, men att ett blåbrunt parti har fått ordförandeposter i otroligt viktiga utskott i riksdagen är ett faktum.

Däremot fick vi under veckan reda på att Örebro kommun kommer styras av en bred mitt den kommande mandatperioden. Centerpartiet, Moderaterna och Socialdemokraterna kommer att styra i majoritet. Argumenten är, att i en orolig tid där behöver tryggheten stärkas och utvecklas, och då behövs ett starkt och tryggt lag. Örebro kommun är en stor kommun, men även en liten kommun som Lilla Edet på Västkusten avser att styra i en bred mitt i samma partikonstellationer.

Vi vet inte vilka samarbeten som kommer finnas i landets kommuner och regioner än och vi vet inte heller slutet på världens olika kriser. Det är många olika faktorer som spelar in, inte bara de närmaste fyra åren utan decennier framåt. Men det behövs stabilitet, trygghet och fokus på lösningar.

Så frågan är, är vi på väg mot den breda mittens rike? Jag är inte förvånad ifall vi kommer se den lösningen på många håll i Sverige.

Linda Larsson (C) distriktsordförande