Vild skomakarlåda med dovhjortssadel, rökt hjortkorv, potatispuré, tranbärssky och frasigt rotfruktsströssel är varmrätten i Närkes nya landskapsmåltid. Foto: länsstyrelsen
Närkingsk crème brûlée med "hasselnötella", gulvivehonung och nötkex. Foto: Länsstyrelsen

Smaka på Närkes nya landskapsmeny

Nästa år blir Stockholm utnämnd till Europas mathuvudstad. I samband med händelsen kommer samtliga länsstyrelser att presentera varsin, ny måltid som representerar respektive län. Närkes nya landskapsrätt presenterades under måndagen.

På uppdrag av tre svenska matakademier och med hjälp av såväl lokala måltidsexperter och hantverkare som engagerade medborgare, har nu en komplett måltid som ska representera Örebro län tagits fram.

Närkes nya landskapsmåltid innebär inte bara en ny rätt, utan en komplett upplevelse med såväl förrätt, varmrätt och efterrätt, som dryck och dukning.

”Vårt mål var att ta fram en representativ, ”närkingsk” måltid som stimulerar alla sinnen och framhäver vårt landskaps värde för landets matkultur”, skriver länsstyrelsen i ett pressmeddelande.

Måltiden ser ut enligt följande:

Fördrink: Gibson med picklad lök och en kryddig blank enbärsinfusion med karintorpstomat, framtagna av Henric Scander från Restaurang- och hotellhögskolan.

Förrätt: Fisksoppa med hjälmargös och morot. Komponerad och tillagad av Roger Hjelm från Sjökrogen Katrinelund och Davide Lindqvist från Krogen som inte finns. Som dryck serveras Örebro Bitter och en sval nypondryck med en hint av morot, framtagna av Henric Scander från Restaurang- och hotellhögskolan.

Varmrätt: Vild skomakarlåda med dovhjortssadel, rökt hjortkorv, potatispuré, tranbärssky och frasigt rotfruktsströssel. Komponerad och tillagad av Anders Johnsson från CV-köket och Joe Devine från Boo Natur. Som dryck serveras ljummet Oolong-te, smaksatt med klarad svampbuljong, framtagen av Henric Scander från Restaurang- och hotellhögskolan.

Dessert: Närkingsk crème brûlée med ”hasselnötella”, gulvivehonung och nötkex. Komponerad och tillagad av Niklas Edgren från Egastronomi och Lena Karlsson från Sött och salt. Som dryck serveras Grythyttan Hjortron och hjortronjos med äpple, honung och hibiskus, framtagen av Henric Scander från Restaurang- och hotellhögskolan.