Lpo: Vi har sträckt ut en hand till alliansen

Så är valet över. Vi i Lpo tackar alla som röstat på oss lokalt. Vi lovar att göra vårt bästa.

Det är många frågor som ligger i luften som majoriteten under de fyra åren och även under valet mer eller mindre lovat. Dessa investeringar kostar enorma pengar. Pengar som vi som kommun inte har.

Det finns några investeringar som vi alla varit överens om: Ny högstadieskola ( 350 miljoner) och nytt reningsverk (160 miljoner) samt fler detaljplaner för att kunna erbjuda bra industrimark och tomter. Vi har även varit överens om skogliga åtgärder på Alntorps Ö. Ön som behöver ha en utveckling värd namnet.

Vi har i vår kommun många frågor vi behöver ta tag i som inte kostar stora pengar, bland annat hur vi ska spara på ett sätt som inte drabbar våra kärnverksamheter. Majoriteten har de senaste fyra åren inte gjort sitt arbete genom att ge förslag på besparingar, eller sådana åtgärder. Det kan man se i deras budgetar, så även årets preliminära

Snarare har det planerats för investeringar som kostar stora pengar, ex ny förskola (20-30 miljoner) familjecentral (runt 10 miljoner) Löparbanor Norvalla (runt 19 miljoner) Ombyggnation av biografen som ”mötesplats” (oklar prislapp men säkert 20 miljoner)

Socialdemokraterna har i valet lovat, en fritidsgård för yngre, ny förskola, generösa öppettider, hög grad av förskolelärare, utvecklande av Norvalla och kulturskola, samt särskilt boende – trots att vi har ett 15-tal platser tomma på Hagby ängar. (Byggandet ska Länsgården stå för, vilket kommer att kosta oss drygt 20 miljoner kr /år i ökade driftkostnader). Dessa investeringar får givetvis stora konsekvenser för kärnverksamheterna negativt om man ska klara budget

Moderaterna lovar obligatorisk språkförskola och utökad undervisningstid samt teaterbiografen som mötesplats, trygghetsboende, centrum för äldre.

Socialdemokraterna vill centralisera medan Centerpartiet vill att hela kommunen ska leva.

Var och en som följer politiken vet att vi har ett låneutrymme kvar på 380 miljoner kr där vi ska ha in en högstadieskola för 350 miljoner kr förstår att ovanstående är en omöjlighet.

Frågan som snurrade i valrörelsen var om en röst på M skulle vara en röst på fortsatt majoritet och detsamma en röst på S. Det verkar vara så just nu.

Vi i LPo tycker att detta är synd då Nora kan få ett skifte. Ett skifte med mindre barngrupper utan att bygga ny förskola. Ett skifte som renoverat biografen utan att skapa ett skrytbygge i form av ”mötesplats”. Ett skifte med tydliga uppdrag och mål. Ett skifte som satsat på trygghetsboende i kommunen för våra äldre och en översyn rörande varför så många slutar i hemtjänsten. Ett skifte som inneburit transparens och öppenhet. Vi hade kunnat provtrycka systemet på Karlsäng och om det varit tätt, spolat is ovanpå konstgräset. Nu blir det troligtvis inte så då vi inte får vara med och förhandla, även om vår dörr är öppen.

Vi kan konstatera att många ville ha en förändring i politiken i Nora. Vi i LPo har direkt efter valet sträckt ut en hand till alliansen. Frågan kvarstår hur det blir i slutänden. Centerpartiet sitter med sina två mandat lite på trumfkort för bildande av majoritet. Ska de utnyttja det eller fortsätta vara ett parti som ingår i majoriteten med fortsatt risk för kräftgång.

Men ”vi är inte bittra”. Vi lovar oavsett hur det blir att fortsätta driva våra frågor, ha informationsmöten på onsdagar efter kommunstyrelsen för öppenhetens skull och vi lovar att bevaka de nya politikerna – för i den eventuellt nya konstellationen kommer minst tre av fyra ledande politiker vara helt nya.