SM i plöjning i Tystberga 2021. Äldsta ekipaget i tävlingen var från 1928. Foto: Bengt Håkansson
Tio hästar, fem tävlande, kommer delta i årets SM i hästplöjning. Foto: Bengt Håkansson

Svenska eliten plöjer upp i helgen

Till helgen ska den svenska eliten göra upp i SM i plöjning. Ett 60-tal tävlande kör med både modern utrustning, veteranmaskiner och hästar. Tävlingarna äger rum vid Lindåsa gård i Hammar.

Varje år arrangerar Jordbruksförbundet JUF SM i plöjning och i år har turen kommit till Örebro län och Lindåsa gård i Hammar, söder om Askersund.

– Dessvärre har vi inga tävlanden från länet med i år. Man kvalar genom distriktsmästerskap och något sådant har vi inte haft i vårt län i år, säger Lennart Nordqvist i tävlingskommittén.

Tävlingarna startar med officiell träning redan på fredagen och sedan full fart med tävlingar i modern klass, veteranklasser och hästplöjning under både lördagen och söndagen.

– Vi har ett 60-tal tävlande totalt. Parallellt kör vi även skol-SM och i år är det rekordmånga skolor som ställer upp, sex stycken med två elever från varje skola. Det är jätteroligt, säger Lennart Nordqvist.

Intresset för tävlingen ökar för varje år, i år tävlar 39 deltagare i de olika veteranklasserna. I den ena veteranklasserna tävlar ekipage som äldst är från 1954 och i den andra klassen årsmodeller mellan 1954 och 1964.

– Publikmässigt brukar det här dra ungefär 3 000 personer. Hästtävlingarna lockar ofta en yngre publik och fler tjejer men intresset är också stort för veteranerna, säger Lennart Nordqvist.

Under helgen kommer enklare förtäring att finnas till försäljning och den står Skyllbergs IK för. Zinkgruvans IF hjälper till med parkeringen och JUF har själva ett 40-tal volontärer och domare igång under tävlingsdagarna.

– Jag hoppas på mycket publik, säger Lennart Nordqvist.