Världens roligast motionsform är att dansa!

Har du sett en politisk förlorare dansa?

Dans är en tydlig glädjeyttring. Tänk bara på valet nyligen då politiker med segervittring började dansa. Förlorarna skulle väl aldrig ens tänka tanken? Finns det ens någon dans som passar?

Men dans är inte bara ett uttryck för en sinnesstämning. Den har så många andra fördelar. Och du som är danssugen, men som inte får med dig någon upp på köksgolvet (eller vilket golv som helst) kanske behöver utrustas med några argument? Och du som tänker att du inte kan dansa, du kanske lägger den orimliga tanken åt sidan efter att ha läst detta?

Dansen har funnits med mig sedan jag var liten och min mamma jobbade på ett behandlingshem. Vården på Rällsögården i Ljusnarsberg ser annorlunda ut idag mot 1970-talet då jag växte upp. Jag och min kompis Anki hängde mycket där, spelade pingis, var med i verkstan eller i ladugården. Det var naturligt och önskvärt att personalens familjer deltog i olika aktiviteter. På tisdagar var det trivselkvällar. Vi barn var med och dansade med gubbarna (ja, vi kallade dem det, oavsett i vilken ålder de var). Vi lärde oss schottis, bugg, vals, polka, polska och hambo så pass att danserna åtminstone kunde urskiljas från varandra.

Under åren har jag deltagit i och också varit med och arrangerat danskurser. Då jag bodde i Löa startade vi en danssektion i sportklubben för att kunna härbärgera den buggkurs som lades ned vid Dansinstitutet i Lindesberg.

Danskursen blev populär bland både bybor och utsocknes. En ny mjukare form av bugg lärdes ut, vilket inte minst vi tjejer uppskattade. Vi lärde oss till och med att säga ifrån när någon slet för hårt i armarna på oss under dansen. Några försökte locka med en bybo som gjort sig känd för just den lite vildare dansstilen, men han såg själv ingen anledning till att gå på kurs. Han kunde ju redan bugga! Det hjälpte inte att tjejerna i byn gick samman och erbjöd sig att skramla ihop till anmälningsavgiften.

Jag går nu på två danskurser: bugg samt salsa och bachata (från Dominikanska republiken). Det är världens roligaste motionsform! Jag har aldrig sett någon lämna danslokalen sur.

Forskning visar att dans gör nytta på flera sätt. Den motverkar stress, ger oss bättre minne och hjälper oss att lära nytt. Dans ger ökad livskvalitet och självkänsla och används förebyggande mot ohälsa. Amerikanska krigsveteraner och unga Örebrotjejer med psykisk ohälsa har blivit hjälpta av dans. Det finns många exempel!

Men det är inte bara människor som dansar. Det gör också skorpioner. En skorpionhanne på friarstråt dansar en långdragen dans framför den hona han valt ut. Om hon efter flera timmar fortfarande kastar lystna blickar på honom med sina åtta ögon, bjuder han upp. De fattar varandras klor och börjar dansa. Efter det är de oskiljaktiga fram till döden.

Förresten finns det ytterligare en fördel med dans. Hittar man ingen partner kan man dansa ensam. Och då får man välja musiken själv!