Valvaka för Centerpartiet i Laxå som gjorde stora framsteg i valet till kommunfullmäktige och går in som det största partiet. Foto: Centerpartiet Laxå

Maktskiften i flera kommuner i länet

Det ser ut att kunna bli maktskifte efter valet i flera av länets kommuner. I Laxå tog Centerpartiet hem över 26 procent av rösterna i kommunalvalet. Det ger preliminärt åtta mandat. I Lekeberg ökade Moderaterna kraftigt och får preliminärt tio mandat.

Efter att svenska folket under söndagen gått till valurnorna kan flera partier jubla över stora framsteg, medan andra backat och på vissa håll även tappat maktstyret i sin kommun.

Tidigare KD-ledda kommunen Laxå kan vänta sig en ny politisk organisation med Centerpartiet i topp. C fick över en fjärdedel av alla rösterna och tar därmed hem åtta av mandaten i kommunfullmäktige. I valet 2018 fick C drygt åtta procent av rösterna. Kristdemokraterna i kommunen backade rejält från 2018 och hamnade på tredjeplats med 16 procent av rösterna. Det ger KD preliminärt fem mandat. C får åtta mandat, S sju mandat enligt preliminära beräkningar från Valmyndigheten.

– Vi är glatt överraskade. När vi började jobba inför valet i våras hade vi en förhoppning om sex mandat, nu ser vi ut att ha fått åtta, säger kretsordförande Arne Augustsson (C) Laxå.

Han vill inte säga någonting om eventuella samarbeten men uppger att partiet är ute efter en bred majoritet.

– Vi avvaktar onsdagsrösterna innan vi börjar hitta samarbeten, men jag hoppas att vi fortsatt kommer vara det största partiet i kommunen även om alla onsdagsrösterna skulle vara på andra partier, säger Arne Augustsson.

Centerpartiet kommer att lyfta fram Håkan Larsson som kandidat till kommunstyrelsens ordförande.

– Under de senaste åren har Centerpartiet fått en hel del nya medlemmar och flera yngre som engagerat sig aktivt. Det tror jag att många Laxåbor har uppmärksammat och tilltalats av, säger han.

I Lekeberg tappade däremot Centerpartiet, som tidigare varit ledande parti, mot Moderaterna som gick kraftigt framåt och tog hem tio av de 35 mandaten.

Alla resultat är än så länge preliminära och kan komma att ändras efter att länsstyrelsen kontrollräknat alla röster – då kan röster som underkänts i vallokalerna komma att godkännas samt att sent inkomna förtidsröster och utlandsröster tillkommer.

Ljusnarsberg fortsätter vara ett starkt S-fäste. Arbetarpartiet Socialdemokraterna fick hela 42, 9 procent av rösterna i Ljusnarsberg, vilket är den högsta noteringen i länet för partiet. SD tog även kliv framåt i kommunen som det näst största partiet och får enligt preliminära beräkningar sex mandat.