Helena Vilhelmsson

En fortsatt rörig vardag väntar i Sveriges riksdag

En intensiv, hetsig, rolig och delvis tjafsig valrörelse är till ända. Partiledardebatter har avlöst varandra, debatter som tenderar att vara aggressiva och sällan ger några svar på människors problem i vardagen.

Under en valrörelse möter vi många människor, ibland i en auladebatt på en gymnasieskola. Åtta personer från åtta olika partier på scen, som alla vill svara på mer eller mindre förberedda frågor.

Många gånger har skoldebatterna låtit som en ”mini-partiledardebatt”. Den eviga frågan om vem som egentligen stängde vilket kärnkraftverk. Den eviga frågan om vad som ska göras åt ”invandringen”. Den eviga frågan om vem som ska höja straffen mest. Ibland utan att eleverna ens ställt frågan.

Ibland undrar jag om det verkligen är vad eleverna vill höra. Är det inte bättre med raka, ärliga svar på vad vi vill driva för politik de närmsta åren? Inte vad andra partier gjort för fel? Frågor som HBTQ-personers rättigheter, om vi vill införa ett tredje juridiskt kön, varför det dras in länsbussar, varför man inte kan åka med busskortet över länsgränsen, om hemmasittare ska tvingas till skolan trots att de mår dåligt av psykisk ohälsa. Detta är frågor som vi svarat på, när eleverna ges chansen att välja frågor.

Valresultatet 2022 blev historiskt. För första gången kan ett främlingsfientligt parti få inflytande i regeringen.

Ett parti som föreslår utvisning av hela familjer om en familjemedlem begått brott. Ett parti som vill att bibliotek ska kunna neka utländska medborgare att låna böcker. Ett parti som vill att skolbiblioteken inte ska tillgodose behoven hos flerspråkiga barn. Ett parti som inte står bakom de svenska miljömålen. Ett parti som ifrågasätter om det ens finns en klimatkris.

Det låter nästan surrealistiskt, som att det inte är sant. Men med tre borgerliga partiers stöd, kan detta bli verklighet i nästa regeringsförklaring.

För andra gången i rad blev valresultatet så jämnt, att en röst i riksdagen kan avgöra. Jag tippar på fler regeringskriser och misstroendeomröstningar den kommande mandatperioden. .

Men valresultatet är ett faktum. Fyra år av fortsatt rörig vardag väntar i Sveriges riksdag. Men också fyra år av politisk verkstad. Vi jobbar vidare med en politik som samlar istället för att splittra. Som löser problem i vardagen istället för att skapa fler.

Helena Vilhelmsson (C) riksdagsledamot Örebro län