Landsbygden en viktig fråga då som nu

En kväll förra veckan tog jag bilen mot en paneldebatt i Närkesberg, om landsbygd. Jag visste ungefär vart jag skulle men inte exakt. Jag har ganska bra lokalsinne så jag tänkte att det skulle ordna sig. Efter en stund kom känslan av att jag åkt för långt. Jag såg att mobiltäckningen var ganska dålig men chansade på att skicka ett meddelande till en av de andra politikerna på plats, för att fråga om sista biten. Hon svarade inte, det hade inte kommit fram.

Jag vände och helt plötsligt uppenbarade sig skylten med vägvisning och hundra meter längre fram låg huset.

Det är ju nästan lustigt att landsbygdsfrågor ska behöva vara ett tema, det finns så många saker som bara borde finnas där människor bor, oavsett var man bor. I Sverige stoltserar vi med jämställdhet och jämlikhet. Men det är inte så.

Naturligtvis började diskussionen med mobiltäckningen, eftersom jag kom några minuter sent och inte kunde meddela någon att jag blev sen. Senare gled diskussionen in på kollektivtrafiken som är indragen vilket lett till att elever inte kommer till gymnasiet så föräldrarna får skjutsa på morgnarna före jobbet.

Kostnaden för detta, en flera mil längre tur än för de som bor mer centralt, hur kompenseras den? Redan i detta skede straffas vi för att vi bosatt oss på landet. Klimatbelastningen, hur mycket extra blir inte den för familjer för att bussen inte går?

Det går ju att hänvisa till regionens nya Närtrafik, som ska kunna bokas av de som behöver kollektivtrafik, men där kollektivtrafiken inte går. Lite sarkastiskt kan man ju säga att med den nästan obefintliga mobiltäckningen så kan man inte boka närtrafiken.

Jag vet att landsbygdsfrågor behöver lyftas, därför att Sverige är inte jämlikt. Det är skillnad mellan land och stad på ett sätt som vi i Sverige redan borde kunnat fixa.

Och det spelar faktiskt roll vilket parti man röstar på. Centerpartiet är grundat av folk på landsbygden, för att vi redan för över hundra år sedan såg att centraliseringen eskalerade. Frågan är minst lika viktig nu som då. Fler och fler människor har äntligen insett att man vill bo nära naturen och söker sig ut från städer. Men servicen utanför städerna minskar. Men det finns ett parti som vill hela Sveriges bästa.

Linda Larsson (C) kommunalråd och distriktsordförande Örebro