Höjd pension eller höjd pension?

Grattis till dig som hade turen höra till de 80 procent som fick 1000-lappen i bruttoökning av pensionen i dagarna. Hoppas du fick behålla några kronor efter att skatten var dragen och de ökade avgifterna baserade på bruttot är betalda?

Alla pensionärer hade kunnat få lika mycket eller mer pengar i plånboken istället.

Men en röst tillgodo vann regeringens förslag ovan. Men en röst åt andra hållet, till Moderaterna och ”gänget på vår sida” hade en skattesänkning för alla med låga pensioner genomförts nu och ingen hade blivit utan.

Till exempel för tre årsrika damer (80+) med mycket låg pension här i Karlskoga har höjda elpriser, matpriser etc inneburit 800-1200 kronor mindre i månaden till räkningar och mat. En bor på trygghetsboende, en i hyrd lägenhet och en i bostadsrätt, samtliga betalar el utöver hyran. Dessa tre har inte fått del av ”den stora pensionshöjningen” då de tillhör generationen som inte har fulla ”arbetspoäng” och precis ligger ovanför garantipensionen – tack vare förutseende makar.

Varför är valet om två veckor så viktigt för oss pensionärer?

Jo, för då får alla med låg pension en möjlighet att med bibehållen värdighet kunna betala sina räkningar utan att ansöka om bidrag i någon form.

Och detta kan göras utan att ”tulla” på respektavståndet.

Jag vill också påminna om att Alliansen sänkte skatten för pensionärer fem gånger förra gången vi fick bestämma. Nu vill vi göra det igen. För alla som under 40 år levt i Sverige och varit med om att bygga vårt samhälle. För nog har det jobbats! Det har även mina tre damer gjort om än utan anställningsbevis, allt för att maken skulle kunna fullgöra sina uppdrag i samhället och barnen växa upp, då när det inte fanns ”dagis”, ”fritids” med mera (och hela pensionsavsättningen gick till pensionen).

Moderaterna har dessutom förslag på hur det ska bli mer jämställt med pensionen, både nu och för kommande generationer.

Jag har röstat för regeringsbyte. Är du kvinna och pensionär hoppas jag du gör det med.

Anna Danielsson Länsordförande Moderatkvinnorna Örebro län