Eva-Lena Lagerö och Kent Gustafsson har startat partiet Rädda akutsjukhusen och kandiderar i regionvalet i höst. Foto: Ann-Louise Larsson
Rädda akutsjukhusen tar strid för en återöppning av förlossning och BB i Karlskoga. Foto: Ann-Louise Larsson

Nybildat parti tar strid för sjukvården i länet

I april bildades partiet Rädda akutsjukhusen. Bakgrunden är en lång kamp i sociala medier för tre fullvärdiga akutsjukhus i länet och en återöppnad förlossningsavdelning på Karlskoga lasarett.

Sedan förlossningen och BB lades ner på Karlskoga lasarett har protesterna från allmänheten varit många. Flera olika grupper i sociala medier har bildats och ur dessa har så småningom partiet Rädda akutsjukvården bildats. Grundare är Kent Gustafsson, Eva-Lena Lagerö och Annica Karlsson.

– Vi har försökt påverka på andra sätt men insett att vi måste in i politiken för att göra skillnad. För mig handlade det om ilska som fick mig att engagera mig politiskt. Jag anser inte att politikerna agerat rätt i frågorna om akutsjukvård i länet och vår förlossning här i Karlskoga, säger Eva-Lena Lagerö.

Hon är företagare i kommunen, Kent Gustafsson har en bakgrund både inom företagande, idrottsrörelsen och har juridisk utbildning men är idag pensionär.

– Vi kommer inte ge oss. Det får inte gå till så här. Vi kräver att man går tillbaka till tre länssjukhus med egen ledning som kan bestämma över sin egen verksamhet och att det finns både förlossning och BB i Karlskoga. Vi hade en av Sveriges bäst förlossningskliniker innan den lades ner. Senast för en månad sedan hade vi en bilfödsel här i kommunen, det är ovärdigt, menar Kent Gustafsson.

Facebook-grupperna har ungefär 15 000 medlemmar tillsammans och eftersom frågan om sjukvård berör och upprör många i länet tror och hoppas Kent och Eva-Lena på tillräckligt stort stöd för att få mandat i regionfullmäktige.

– Vi kommer att rösta med andra partier som tycker som vi i de här frågorna, förklarar de.

När det gäller andra frågor som regionen driver, bland annat kollektivtrafik, kommer partiet att rösta för att återuppta nedlagda busslinjer och på andra sätt utveckla landsbygden.

– Det har gått åt helt fel håll, avveckling istället för utveckling, menar Kent Gustafsson.

Eftersom partiet bildades så sent som i april har mycket tid gått till praktiska saker i början, men valsedlar är upptrycka och än så länge distribuerade till Karlskoga och Nora kommuner.

– Som oetablerat parti får vi sköta utdelning av valsedlar själva, men vi kommer dela ut till så många kommuner vi kan. Och finns det inte valsedlar i ens vallokal går det bra att själv skriva ”Rädda akutsjukhusen” på en blank valsedel, säger Kent Gustafsson.

Närmaste veckorna kommer att bli intensiva. Kent och Eva-Lena kommer att stå utanför länets tre sjukhus och dela ut informationsmaterial för att nå ut till såväl vårdpersonal som allmänhet med sitt budskap.

Relaterade artiklar:

Landsbygden bör få en nyckelroll (2022-09-09)