Du kan påverka om viljan och engagemanget finns

Jag får ofta frågan varför jag valde att engagera mig politiskt. Svaret är egentligen enkelt. För mina barns skull. Men det är inte enbart därför.

Jag har alltid haft mycket åsikter om ditt och datt och ville ofta berätta om dom vid middagsbordet hemma och med vänner. Frågorna var oftast det vanliga. Hur kan det vara så? Varför gör dom inte bara såhär? Det är ju helt galet att man gör sisådär!

Till slut var det en vän till mig som sa (förmodligen lite lätt irriterad); Men engagera dig då! Du som vill så mycket och har så många idéer, varför går du inte med i ett parti och försöker göra något då?

Först skrattade jag bara bort det såklart och sa som många andra ”äh man kan ändå inte påverka något!”. Men efter ett tag börja jag fundera på vad min vän faktiskt sagt, och det stämmer ju! Vill man påverka måste man våga stå för något och försöka påverka så att besluten tas i den riktningen man själv tycker är det bästa.

Så jag blev medlem i Centerpartiet och nu fem år senare så sitter jag som kommunstyrelsens ordförande i Lekeberg. Går det då att påverka om du verkligen har idéerna och viljan och vågar stå för det du säger? Japp! Definitivt!

Fattar vi alltid rätt beslut? Ja och nej, vi fattar beslut som vi tror på för att skapa ett bättre samhälle för alla som bor i Lekeberg. Men det behöver inte innebära att du som läser detta tycker det är rätt beslut. Du kanske tror på någon annat och kanske har en annan väg framåt, eller bakåt i vissa fall. Men det är det som är demokrati och det är därför vi behöver fler som engagerar sig oavsett vilket parti du sympatiserar med. Eller, för den delen, startar ett nytt parti!?

Så till dig som läser detta vid frukostbordet, middagsbordet eller vid sommarstugan. Engagera dig! Du kanske har åsikter om innehållet i den här texten? Engagera dig så kan du hjälpa mig skriva bättre, fatta bättre beslut, bidra med dina kunskaper. Det behövs! Det finns en roll och en uppgift för alla så länge du har vilja och drivkraft.

I dessa tider när språket och klimatet på framförallt sociala medier blir allt tuffare, är det än viktigare att vi är många som står upp för yttrandefrihet och demokrati. Runt mötesborden håller vi god ton mot varandra, välkommen att vara med, du också!