Levande landsbygd viktigt för turismen

Jordgubbar, sol, bad, semester. Vad är sommar för dig? Självklart är förutsättningarna väldigt olika. En del tycker sommar och semestertider är positivt. För somliga är det en stressfaktor med allt man ”måste göra när man är ledig”. För bärodlare och bärplockare är det högsäsong. För lantbrukare med djur och mjölkproduktion är livet som vanligt. Djuren behöver skötas alla dagar, 365 dagar per år

Somrarna 2020 och 2021 var mycket annorlunda för många på grund av Coronapandemin. Man alla restriktioner kunde eller fick vi inte resa utomlands. Även resor inom Sverige var ganska begränsat. Då skapades något som kallades hemester. Semestra och res i Sverige och gärna i ditt närområde.

Det finns otroligt mycket att se i vårt land. Ibland tror jag att många utländska turister exempelvis från Tyskland ser och uppskattar det mer än vad vi svenskar gör. Inför denna sommar har ju möjligheterna att resa ökat igen (även om det i dagarna tyvärr talas om många nya covidfall i Europa).

För Centerpartiet som värnar småföretagande är ökad turism positivt. De som jobbar med turism i olika former är ofta små företag. Det finns naturligtvis några stora hotellkedjor men de flesta som jobbar i branschen är mindre företag. Det är campingplatser och mindre hotell, naturturism eller andra upplevelseaktiviteter, restauranger och matställen mm.

En ökad turism innebär också ett ökat intresse för lokalproducerad mat och dryck. Därför bör vi tillåta gårdsförsäljning även av alkoholhaltiga drycker. Det är vanligt i Europa och skulle säkert öka intresset att resa i Sverige för både utländska och inhemska semesterfirare. Tack vare Centerpartiet har vi nu en utredning som föreslår gårdsförsäljning och vi ser fram emot att det genomförs, oavsett färg på regering efter valet!

För allt resande och turism i Sverige är det viktigt med en levande landsbygd. Det viktigt att hela Sverige kan leva. De gröna näringarna med jord- och skogsbruk måste ha rätt förutsättningar att driva verksamhet i hela landet.

Vi kan alla påverka detta genom att prioritera svensk mat och dryck oavsett om vi är i butiken eller är ute och reser.

Önskar alla läsare en trevlig sommar oavsett om du är hemma eller på hemester.