Göran Hansson, MK Kopparberg, kör tillsammans med barnbarnet Lucas Axelsson, 22 år. Foto: Ann-Louise Larsson
Vid servicestoppet måste det gå snabbt, 15 minuter har de på sig. Foto: Ann-Louise Larsson
Kjell Svensson och Johny Abrahamsson har fått problem med bromsarna på sin Saab V4 och det måste åtgärdas under stoppet i Laxå. Foto: Ann-Louise Larsson

Hundratals rallyveteraner på snabb visit i Laxå

Midnattssolsrallyt startade på Gelleråsen i Karlskoga under onsdagen. På fredagen hade turen kommit till två sträckor i södra länsdelarna och vid elvatiden på förmiddagen rullade den första bilen in på Laxå motorstadion för servicestopp.

En efter en, med ungefär en minuts mellanrum, rullar de in på Laxå motorstadion för ett 15 minuter långt servicestopp. En del behöver bara fylla på bränsle och sträcka på benen några minuter, andra har bromsar som krånglar och måste hinna med fler moment innan det är dags att ge sig ut på vägarna igen. Göran Hansson, MK Kopparberg, kör tillsammans med barnbarnet Lucas Axelsson, 22 år. Det är en dröm för dem båda att köra Midnattssolsrallyt och hittills har det gått bra.

– Vi köpte bilen, en Saab V4 -71, i höstas och målsättningen är att hålla oss på vägen genom hela loppet. Jag har kört en del genom åren och barnbarnet kör också, men här får han inte köra eftersom förarna måste vara över 40 år, förklarar Göran Hansson.

Efter en snabb tankning och genomgång av bilen är de snart ute på vägarna igen, på väg mot Askersund där lunchstoppet tar plats.

Kjell Svensson från Ulricehamn kör tillsammans med Johny Abrahamsson, också en Saab V4 från 1972. De har fått problem med bromsarna längs vägen och mekanikerna är snabba på att hitta en lösning.

– Midnattssolsrallyt var en grej jag hade på min bucket list, det känns jättebra att få göra det här, säger han.

För att få stålla upp i Midnattssolsrallyt krävs att föraren är minst 40 år gammal och att bilen är av årsmodell 1990 eller äldre. Midnattssolsrallyt är Nordens största tävling för historiska bilar. Tävlingarna frös inne både 2020 och 2021 på grund av pandemin. Tävlingen arrangeras av Kungliga Automobil Klubben, KAK.

Bröderna Hans och Bengt Johansson från Rusdskoga är två av många besökare som tagit sig till Laxå motorstadion för att beundra de gamla skönheterna som rullar in. De har ett stort intresse för motorsport och har själva varit aktiva genom åren – en av bilarna som är föråkare har de faktiskt haft i sin ägo tidigare.

– Vi var i Väse igår och tittade och senare idag ska vi titta på sträckan som går vid Rudskoga där vi bor, berättar de.

Laxå motorklubb har varit engagerade i Midnattssolsrallyt även tidigare. I år har man valt att hålla serveringen öppet med kaffeservering för både förare, mekaniker och publik.

– Vi har också vägvakter på en av sträckorna, Mosstorp, som vi är engagerade i, säger Monica Johansson, Laxå MK.

Midnattssolsrallyt avslutades under lördagskvällen på Gelleråsen.