Ärlighet i vargdebatten efterlyses

I Länsposten nr 26 argumenterar tre socialdemokrater för färre vargar. Skarpa åtgärder, kräver de. Det är svårt att veta om de tre företräder partiet eller bara sig själva. En av dem, Isak From, presenterar sig som partiets ansvarige för jaktfrågor. Intressant titel.

Vargfrågan är infekterad. Hur många vargar ska vi ha? Tja, där har jag ingen direkt uppfattning, men varghatarna vill tydligen ha ner stammen till en nivå där reproduktion inte längre är möjlig. Vår vargstam kommer med andra ord att minska kraftigt, mest på grund av inavel. Det kommer EU inte att uppskatta.

Debatten om antalet vargar förs på ett oärligt sätt från vargmotståndarnas sida. En av de oärliga är From. Han svamlar om skyddet av husdjur och betesdjur. Det finns statistik på att vargangrepp på får har minskat drastiskt under senare år, tack vare skyddsstängsel. Vilka andra djur som skulle hotas av vargen är oklart.

Så här ligger det till:

Anledningen till att man vill minska antalet vargar är att vargen konkurrerar om jägarnas främsta bytesdjur, älgen. En annan orsak är att vargen utgör ett hot mot jägarnas hundar.

Ja, men säg det då för tusan, så att vi kan få en riktig diskussion om vargfrågan. Det är inte omvårdnaden om får eller om landsbygdens folk det handlar om.

Jag har respekt för jägare som anser att vargen saboterar deras jaktmarker. Att deras hundar dessutom riskerar att dödas av varg har jag mindre förståelse för. Jag skulle aldrig släppa ut vår hund i ett vargrevir. Jag och ingen annan ansvarar för hundens välbefinnande.

Skogen tillhör inte jägarna. Man kan säga att vargen har större rätt att vistas i skogen än människan. Detsamma gäller älgar, lodjur, rävar och många andra djur.

Mina jägarvänner skulle aldrig jaga varg. De är inriktade på älgar, hjortar och vildsvin. Att döda för dödandets skull finner de förkastligt. Därför skjuter de inte heller på rävar. Och att döda lodjur är för dem otänkbart.

Det finns argument både för och emot att reducera vargstammen. Men argumenten måste vara ärliga. Floskler om husdjur och vettskrämd landsbygdsbefolkning håller inte.

Stigbjörn Bergensten Brevens Bruk