Sätt straffskatt på nöjesresor med flyg

Under årets tre första månader har de tio största oljebolagen tjänat in 162 miljarder dollar. Det är enkelt att förstå att de vill fortsätta att utvinna olja. Enorma förmögenheter finns att hämta. Diktaturen Saudiarabiens oljebolag ARAMCO har tjänat mest: 74 miljarder dollar.

Därför fortsätter bolagen att leta efter fyndigheter. Sju nya fyndigheter fick investeringsbeslut bara några dagar efter att FN:s klimatpanel IPCC kom med sin tredje rapport. Den sa att inga nya fyndigheter får öppnas om vi ska klara att hålla den globala temperaturökningen under 1,5 grader.

162 miljarder dollar är mer än de 100 miljarder dollar per år som de rika länderna lovat utvecklingsländerna i stöd för klimatåtgärder. Tyvärr har de inte haft råd att komma upp i den summan än. Vad nu det kan bero på.

Oljebolagen tjänar pengar på att förstöra klimatet. Men den moraliska bankrutten är total.

Börjar det inte bli dags att sätta stopp för det nu? Gör kollektivtrafiken avgiftsfri, bygg laddstolpar i alla byar och tätorter, sätt straffskatt på nöjesresor med flyg, ge en gratis cykel till varenda 18-åring istället för bonusrabatt till lyxelbilar (det kostar ungefär lika mycket).

Torbjörn Vennström, Klimataktion