Kom igen nu ni äldre och yngre!

Sveriges seniorer är idag över två miljoner till antalet, alltså en femtedel eller tjugo procent av Sveriges befolkning. Tittar man på fördelningen i riksdagen så är andelen riksdagsledamöter över 65 år 3,7 procent. Vad handlar det om, är det ren och skär åldersdiskriminering eller är det så att seniorerna inte vill engagera sig?

Jag tror inte det är varken eller. Jag försöker att inte se saker i antingen svart eller vitt. Men det är ett faktum att fördelningen bland riksdagsledamöter inte representerar hur Sverige egentligen ser ut. Samma gäller också för unga mellan 18-23 år där representationen är 0 procent. Alltså ingen i den ålderskategorin finns representerad i Sveriges högst beslutande organ.

Åldersdiskriminering är, precis som många andra frågor osynliggjorda. Man talar inte ofta om det och det finns heller inte riktigt på agendan men det sitter i väggarna. Jag tänker på prins Philip i Storbritannien som vid 96 års ålder valde att gå i pension. Det blev stora rubriker i engelsk press. Självklart behöver man inte, eller kanske inte ska arbeta till den åldern men i Sverige sitter det i ryggraden att vid 65 år, då är det dags. Då duger man inte längre. Om du är riktigt alert och frisk så kan du få dispens till 67 år.

Det behöver finnas en balans, en valfrihet. Jag anser att var och en ska få välja själva. Driver du eget företag bestämmer du själv. Men om du valt en karriär inom offentlig sektor, kommunalt, regionalt eller statligt så är det 67 år som gäller.

Jag är 42 år och har under mitt arbetsliv arbetat på många ställen. De bästa arbetsplatserna har en ganska stor åldersblandning. Arbetsplatsen får en ökad dynamik, består av olika kunskaper och kompetens. Jag har på pappret mer än halva mitt yrkesverksamma liv kvar men när jag närmar mig tiden och platsen när det är dags för mig att sluta, så ska jag få göra det valet själv.

Som jag ser det behöver vi ta till vara på den erfarenhet som finns hos seniorer. Idag när vi behöver få in fler unga än någonsin på arbetsmarknaden så finns det en naturlig funktion hos seniorerna. Alla yngre behöver bollplank och hitta rutiner, något som borde vara en självklarhet att de med erfarenhet kan hjälpa till med.

Så låt seniorerna få plats, 20 procent av Sveriges befolkning ska inte stängas ute.

Linda Larsson (C) kommunalråd och distriktsordförande i Örebro