Äntligen blir det midsommarfirande som vanligt i bland annat Gällersta, Finnerödja, Fjugesta och Siggebohyttan. Gällersta firar dessutom 70 år.
Lästips:
Gällersta forngårdsförening satsar extra på 70-års jubileet. Efter 1952 flyttade nämligen firandet från Riseberga till Gällersta forngård.
– Därför blir det extra aktiviteter och underhållning för barnen, säger Martin Andersson, ordförande i Gällersta forngårdsförening.
Han räknar upp ansiktsmålning, besök av clown, ponnyridning familjefemkamp och scenunderhållning.
– Vi har också höjt åldern för fri entré för barn från 10 till 12 år.
Omkring 2 000 besökare brukar komma till midsommarfirandet på festplatsen som öppnar kl 12.30. Stångresningen är kl 15.30.
– Jag tycker att vi har det mest traditionella firandet med folkdräkter och folkmusik och miljön här är unik. Vi har också vår jordgubbs-cheesecake Sedan tror jag att det finns ett uppdämt behov av att fira midsommar efter pandemin, säger Martin Andersson.
Finnerödja firar
Lena Gribing som är ordförande i Finnerödja hembygdsförening berättar att även under pandemin firade man lite försiktigt på hembygdsgården.
– Familjerna som var här då dansade för sig själva.
Runt 500 besökare räknar Lena med ska komma i år och danslekarna hjälps man åt med liksom stångresningen.
– Vi ska allt se till att den blir inburen i år också!
Lena tycker att det bästa med Finnerödja är att man håller på traditionerna och har en stor och fin midsommarstång.
– Och i serveringen finns vår egen midsommarkaka och glass.
Lekeberg startar i förväg
Dagen innan midsommarafton klockan 17.00 kan alla vara med och klä midsommarstången på hembygdsgården Högan i Fjugesta.
– Det är en tradition vi har haft länge att man tar med sig blommor och det tar ganska lång tid att klä stången så därför bjuds alla som kommer på fika, säger Jakob Englund, ordförande i Västernärkes hembygdsförening.
Själva midsommarfirandet på Högan börjar klockan 15.00 med danslekar. Det blir även tipspromenad, tombola, burkkastning, utställningar och ansiktsmålning. Serveringen är förstås också öppen.
Siggebohyttan i samarbete
Traditionen är stark att fira midsommar i Siggebohyttan. Här brukar runt 2 000 besökare var med.
– Det är superkul att man är här och firar, säger Marcus Drotz, enhetschef på Örebro länsmuseum och ansvarig för Siggebohyttan.
Firandet är ett samarbete mellan länsmuseet, Öskeviks allmänna byförening och Lindesbergs kommun.
Dagen startar med stångklädning kl 10. Resningen sker kl 15 med dans och lekar. Bergslaget spelar och Kulturskolan medverkar liksom Clownen Hoff som uppträder.