Repetitionerna är i full gång i den gamla flyghangaren i Gammelbo som är årets spelplats för Bergslagens spektakelteaters sommarföreställning. Foto: Ann-Louise Larsson
Stefan Jansson har skrivit och regisserat årets föreställning. Foto: Ann-Louise Larsson
Staffan Blixt är huvudförfattare till årets manus. Foto: Ann-Louise Larsson
Den 28 juni är det premiär i hangaren, eller aerodromen som de valt att kalla den, i Gammelbo. Foto: Lindekultur
Tuva Eriksson, 12 år, från Rockhammar är en av ensemblens yngsta deltagare. Foto: Ann-Louise Larsson

Övergiven flyghangar är scenen för teatergänget

I en gammal flyghangar i Gammelbo är det full fart. Här bygger byalaget scen och läktare samtidigt som Bergslagens spektakelteater repeterar sommarens varité som har premiär den 28 juni.

Varitén Korpspelen växte fram redan för två år sedan hos manusförfattarna Stefan Jansson och Staffan Blixt. Lagom till att manuset var färdigskrivet kom pandemin och lamslog världen.

– Det känns jättekul att äntligen komma i mål och få spela Korpspelen, säger regissör Stefan Jansson. Korpspelen är Bergslagens spektakelteaters hittills största produktion.

Föreningen bildades 2018 från ett löst sammansatt nätverk. Ambitionen med Bergslagens spektakelteater är att spegla Bergslagens historia i teater och musik.

– Vi har ingen fast spelplats utan rör oss runt på olika historiskt intressanta platser i Bergslagen. Tidigare har vi varit i Löa hyttan, Siggebohyttans bergsmansgård och pappersbruksmuseet vid Frövifors, berättar Stefan Jansson.

Historiska kändisar

Årets föreställning ”Korpspelen” innehåller 21 olika inslag och publiken kommer att få möta bland andra Lasse-Maja och Elsa Beskow, som tillbringade en hel del tid i Ramsberg samt Klas Klasson Horn af Åminne (rättshaveristen på Gammelbo gård) och bergsrådet Daniel Tilas.

Det blir också en del inslag med nutid och framtid, föreställningen kommer att handla om vad som är centrum och vad som är periferi.

Åldersspridningen i ensemblen är stor, från åtta år upp till 70 +. En av de yngsta deltagarna är 12-åriga Tuva Eriksson från Rockhammar som varit med från starten 2018.

– Jag tycker det är jättekul, jag har längtat efter att få stå på scenen igen. Det är nervöst men samtidigt väldigt roligt, säger hon.

200 personer per föreställning

Bergslagens spektakelteater brukar sätta upp ett par produktioner varje sommar. Förra året var det i begränsad skala på grund av de restriktioner som rådde under pandemin.

– I år har vi möjlighet att ta emot 200 personer på varje föreställning och vi spelar totalt sju föreställningar från den 28 juni fram till den 5 juli, berättar Rolf Elmström, marknadsansvarig på spektakelteatern.

De två pandemiåren har teatergänget använt på bästa sätt, bland annat genom att spela in filminslag som kommer att vara en del av varitén och visas på storbildsskärm bakom scenen, samtidigt som skådespelare agerar på scenen.

Svårslagen blandning för hela familjen

Spektakelteatern letar varje år efter historiskt intressanta platser. Från början var tanken att årets varité skulle spelas i den så kallade Globen i Ösarhyttan men när föreställningen inte kunde genomföras som planerat fick man leta efter en ny plats och valet föll då på den övergivna hangaren i Gammelbo som en gång i tiden tillhört Bergslagens segelflygklubb.

– Det blir teater, film, rörelse, sång och musik i en svårslagen blandning. Vi kommer också ha en trio musiker som ackompanjerar föreställningen, fortsätter Stefan Jansson som vill bjuda in alla teaterintresserade till sommarens föreställning.

– Den passar för hela familjen, passa på att göra en utflykt tillsammans och kom till Gammelbo i sommar, säger han.