Johannes Säteros har totalrenoverat sin Volvo Duett och åker gärna på bilträffar. Foto: Ann-Louise Larsson
Ett tiotal fordon hade samlats på Skojarbacken i Nora under fredagseftermiddagen. Foto: Ann-Louise Larsson
Jesper Åkesson gillar att bygga billjud och hoppas ha en bra chans i tävlingen. Foto: Ann-Louise Larsson
Emma Brodin, ordförande för Transportarbetarförbundet i Örebro län. Foto: Ann-Louise Larsson

Knyter kontakter med motorungdomar

LO-facken i Nora bjöd in stadens motorburna ungdomar till en bilträff under fredagen. – Vi ser det som en bra chans att träffa våra ungdomar, ge dem en mötesplats och informera om LO och vad de ska tänka på när de går ut i arbetslivet, säger Emma Brodin, ordförande för Transportarbetarförbundet i Örebro.

Det finns få mötesplatser i länet för motorburna ungdomar. Det vill LO-facken ändra på. I fredags bjöd de in ungdomarna i kommunen att komma till Skojarbacken med sina A-traktorer.

Här bjöds det på popcorn och dessutom anordnades en tävling där snyggaste fordon och ljudbygge skulle utses. Och nog dök det upp en och annan ungdom med imponerande ljudanläggningar – det hördes lång väg.

En av dem som hoppades på att ta hem första priset i ljudtävlingen var Jesper Åkesson från Lindesberg som kom i sin Nissan pick-up.

– Jag har haft den ett år ungefär och har lagt mycket jobb på mitt ljudbygge. Bygga ljud tycker jag är det roligaste, säger han.

Varför är det så viktigt med bra ljud i sin A-traktor?

– Man kan spela högt och det låter mycket. Man får uppmärksamhet.

Hur har du råd med alla högtalare?

– Jobbar extra. Det kostar en del men det är det värt, intygar Jesper Åkesson.

Han kör mestadels för nöjes skull med sin A-traktor.

– Jag har så nära till skolan så för att ta mig dit behöver jag den inte. Det är bra gemenskap mellan oss som kör och jag tycker att det är bra att det kommit nya regler också, säger han.

Johannes Säteros har parkerat sin Volvo Duett bredvid Jesper. Han berättar att han totalrenoverat sitt fordon som han ägt i tre år.

– Jag tycker det är bra att de arrangerar en sådan här träff. Det finns inte så många ställen där vi kan träffas organiserat. Jag var i Lindesberg för ett par veckor sedan och innan dess var jag i Karlskoga på en träff. Jag hoppas att det blir fler sådana här träffar, säger han.

En av initiativtagarna till dagens träff är Emma Brodin, ordförande Transportarbetarförbundet Örebro.

– Vi ville träffa ungdomarna i Nora och samtidigt göra någonting för dem. Det satsas en hel del på dem som håller på med idrott men för de här ungdomarna görs ingenting, säger hon.

Med sig fick alla ungdomar en påse med informationsmaterial från LO-Facken om vad som är viktigt att tänka på när man sommarjobbar eller ska ut på arbetsmarknaden.

– Jag tycker det är viktigt att knyta kontakt med ungdomarna redan nu och att de vet var de ska vända sig senare i arbetslivet, fortsätter hon.

Om det blir fler träffar för A-traktorungdomar i LO-Fackens regi återstår att se. Under sommarens Noradagarna arrangerar fritidsgården i Nora en liknande träff.