Ulf Hallberg har jobbat i mer än 30 år med att skapa en trädgård med biologisk mångfald som utgångspunkt. Foto: Ann-Louise Larsson
Kejsarkrona i gult står i blom hos Ulf.
Ulf har dekorerat stenar med olika motiv genom sandblästring.
Fjärilsazalea kan man se i Ulfs trädgård den 22 maj.
Den här luktpionen köpte Ulf när han besökte sin son på Öland senast. Till hösten ska den planteras ut.

Han har skapat en oas för biologisk mångfald

För över 30 år sedan började Ulf Hallberg i Brickeberg att jobba med sin trädgård. I dag har han en oas för biologisk mångfald.

Natur har alltid legat Ulf Hallberg varmt om hjärtat. 1979 byggde han huset i Brickeberg på en skogstomt och det var mycket för läget som han valde just den här tomten.

Från början anlade Ulf en ”nyttoträdgård” full med frukter och bär. Under en period var han växtsamlare och drev upp plantor från världens alla hörn som han köpt från olika fröbanker. Efter studier i miljövetenskap och biologi fick Ulf istället upp intresset för biologisk mångfald och det har han jobbat med under alla år sedan dess i sin trädgård. Här finns växter, vatten och mat för insekter och fåglar – ja till och med rådjur har sökt skydd vintertid emellanåt i Ulfs trädgård.

– Jag håller gångarna skottade vintertid, vår trädgård kan man uppleva året om, säger han.

Genom åren har han tagit emot ett stort antal besökare i sin trädgård och den 22 maj, på biologiska mångfaldens dag, finns en ny chans att uppleva och få höra Ulf berätta om sitt livsverk. Då bjuder han nämligen in till öppet hus från klockan 12 och framåt.

Eget woodland

Trädgården är på 927 kvadratmeter och gränsar mot ett skogsparti. Ulf har delat in trädgården i olika sektioner, biotoper, beroende på läge och fuktighet i jorden. Skyddade från kraftig blåst tornar stora magnolior upp sig bredvid uteplatsen närmast huset. En stycke längre ner ligger Ulfs ”woodland”. Hela trädgården står i blom från tidig vår till sen höst. Nu är det sippor och vivor av olika slag som blommar. Om ett par veckor slår aklejorna ut och därefter klockorna. Det mesta är perenner och numera köper Ulf knappt några växter alls till sin trädgård, han tar frön och skott från befintliga växter.

– Jag har mellan 700 och 1 000 olika sorters växter i trädgården. En del finns kvar från samlartiden, berätttar han.

Humlor och salamandrar

Hur många olika insekter och djur som lever i trädgården vet han inte, men berättar om allt från humlor till nyckelpigor och salamandrar, ett myller av pollinerande steklar helt enkelt, har sina bostäder i trädgården.

– Jag tycker det är konstigt att vi inte pratar mer om biologisk mångfald, det är ju grunden till liv, menar han.

Hur många timmar Ulf lägger på sin trädgård vet han inte, men konstaterar att han oftast befinner sig i någon av del trädgården. Regnar det står han under tak och sköter om sina plantor och lyssnar till smattret på plåttaket. Förutom växter är trädgården också fyllda med olika dekorationer, det mesta är loppisfynd eller sådant som Ulf hittat på återvinningscentralen eller slängt i skogen. Hela trädgården är dessutom belyst med olika typer av belysning och vid ingången till woodlandet finns en damm i fiberbetong.

– Jag tror att jag är ganska ensam om att ha en trädgård på det här sättet. Men en av mina söner har anlagt ett fint surjordsparti i sin trädgård, han har ungefär samma tankessätt som jag, berättar Ulf.

Förutom på biologiska mångfaldens dag brukar Ulf även delta i Lands öppna trädgårdar och Tusen trädgårdar. Det finns alltså flera chanser att se hans livsverk under sommaren.