Om svåra frågor och beslut

Det är skönt att inte vara den som sitter i riksdag och regering eller annan ledande ställning och vara tvungen att ta ställning i svåra frågor. För mig räcker det med ”köksbordsbeslut”. Ska vi ha rörligt eller fast elpris? Ska vi binda bolånet? Vilket telebolag är bäst? När ska vi sluta skicka bilen på dyra reparationer och köpa en annan istället? Vad ska jag göra till middag?

Sitter man med i riksdagen måste man nu ha bestämt sig för om vi ska ansöka om medlemskap i NATO eller inte. Jag är så glad att jag slapp. För jag har ingen aning om vad som är bäst. Läget i Ukraina förändrar mycket, såklart. Men vari ligger störst risk, att reta Ryssland genom att gå med eller förlita sig på att vi kan vara den enda neutrala staten i norra Europa?

Mycket närmre än man tror pågår kriget upptäckte jag när jag tittade på världskartan. Ukraina låter som Långtbortistan men det är kortare fågelvägen till Ukrainas gräns än vad det är fågelvägen till Kiruna. Sverige är ett avlångt folk, som en kollega till mig brukar säga. Och vad betyder egentligen NATO? En googling upplyser mig om att det betyder North Atlantic Treaty Organisation, en försvarsallians där treaty betyder fördrag, alltså ett kontrakt.

Jag är som sagt glad att jag slapp välja och får helt enkelt lita på att de som har bra betalt för att bestämma åt oss tar det bästa beslutet. Många socialdemokrater är upprörda för att deras ledning tar beslutet utan att låta det gå en demokratisk väg, vilket betyder beslut om ett år eller så, eller att låta det gå till folkomröstning.

Men det vore väl ännu värre om våra politiker inte kunde fatta snabba beslut i krislägen för att beslutet strider mot något som man skrev i ett partiprogram när det rådde ett helt annat säkerhetspolitiskt läge.

Lättare var det att bestämma sig i lördags kväll på Eurovisionfinalen. Nördig som jag är missar jag inte vare sig Mello eller Eurovision. Jag unnar Ukraina att vinna, för jag tycker inte att man varken kan eller ska skilja på musik och politik eller sport och politik. Men inte hade de bästa låten. Det viktigast var att Sverige skulle klå Spanien där ingen människa kom ihåg låten efteråt utan hur tjejerna var klädda, eller egentligen oklädda. Bortsett från Spanien tycker jag startfältet var väldigt befriat från tjejer som knappt hade kläder på kroppen, en framgång i sig. Och jag tycker faktiskt att Sverige hade bästa låten och bästa framträdandet.

Jag läser om hur man kan köpa en portabel motor till sin cykel och förvandla den till elcykel på ett kick. En svensk uppfinning och svensk tillverkning. Det låter ju nästan för bra för att vara sant, synd att jag redan köpt den där dyra varianten. Men jag älskar min elhoj, den är fantastisk när man som jag är född lat och bor i ett hus som ligger efter en två kilometers uppförsbacke.

Nu väntar jag bara på lite varmare temperaturer för att kunna ta ut min Maggan på lite längre turer. Det är definitivt ett lätt beslut att ta.