Arbetshelgens deltagare presenterar sig. Foto: Alexander Bigenius
Emilie Carlsson gräver i rabatten Foto: Alexander Bigenius
Sara Parkman i Vännernas trädgård. Foto: Alexander Bigenius
Gruvlaven i Ställbergs gruva. Foto: Alexander Bigenius
Full fart i Vännernas trädgård. Foto: Alexander Bigenius
Yvonne Sjögren dirigerar arbetet i Vännernas trädgård Foto: Alexander Bigenius
Samling runt grillen till lunch. Foto: Alexander Bigenius

Återstart inför publik öppning

En kompositör grillar, en skådespelare gräver en rabatt, någons morbror släpar på en vattenslang. Det är arbetshelg för Ställbergs gruvas vänner. – Här är det en blandning av en massa olika kunskaper, säger Sara Parkman, musiker, medan hon gräver i en pallkrage.

Röjsågar viner i snåren, hammarslag ekar och luften doftar av nygrävd jord. En brokig skara har samlats för att se till att den Ställbergs gamla gruva är presentabel då publiksäsongen drar igång den 28 maj.

Bra energi

– Det är ju en ganska stor plats som har många olika behov. Allt måste fungera om vi ska kunna vara här. Vatten och allt annat måste funka. Men när man är så här många går det fort att göra allt som behövs. Det är bra energi och mycket blir gjort, fortsätter Sara Parkman och tillägger:

– På arbetsdagen förra året kunde vi av naturliga skäl inte bjuda in så många. Då var vi väl kanske tio stycken. Men i år kunde vi bjuda in stort så ganska många är här.

Bygger ut trädgård

Tillsammans med några andra ser hon till att Vännernas trädgård blir uppiggad efter en lång vinter.

– Vännernas trädgård kom till förra året när vi hade arbetsdag och det är tänkt att den ska byggas ut varje år. Så nu gräver vi en ny rabatt. Trädgården ska växa med åren, säger Sara.

Många har dykt upp för att hjälpa till under arbetshelgen. Det råder en febril aktivitet runt omkring gruvans gamla byggnader. Men trots det är stämningen avslappnad. Musik hörs genom grilloset. En känsla av gemenskap är nästan lika påtaglig som grilldofterna.

Eric Sjögren är en av grundarna och verksamhetsledare på Ställbergs gruva. Idag har han på sig röjsågen och rensar sly runt den gamla gruvlaven.

Vänförening

– Det finns ett stort värde i att ses och göra saker gemensamt. Det hela är egentligen två olika grejer. Det ena är den konstnärliga verksamheten och sen den här vänföreningen. Där vi gör mer handfasta saker. De är olika men de två hör ändå ihop, säger han.

Precis som alla andra verksamheter med publik har man varit tvungen att begränsa publiken under pandemin. Men i år ser man fram emot en säsong utan restriktioner i Ställbergs gruva.

– Det har ju hänt saker här hela tiden, men utan full publik. Men nu kör vi igång helt utan restriktioner med en konsert med Moonica Mac den 28 maj, säger Eric.

– Nu ska vi återstarta den här platsen för fullt efter vintern. Fixa i trädgården, röja sly. Någon är därinne i verkstan och jobbar, några målar, några sitter inne och syr ljuddämpande tyger. Det grillas korv. Precis sånt där som man gör under en vårröjningsdag, skrattar Eric.