Betydelsen av historiens vingslag

När jag gick i grundskolan blev vi varnade för att med tiden kommer en historielöshet. Med tiden kommer vi glömma det fruktansvärda som hänt i historien och förnekanden kommer bli allt vanligare. Just då var det förintelsen i nazityskland vi pratade om. Vi hade besök av en före detta fånge i ett förintelseläger som då var i 70-årsåldern, som berättade om de hemska upplevelser han varit med om.

Om detta må vi aldrig glömma. Efter den föreläsningen fick vi reflektera över hur vi bär detta med oss i vuxen ålder, eftersom det inom en framtid inte skulle finnas någon som varit med om det. Tiden går och nu står vi inför att de som själva erfarit detta fasansfulla verk är väldigt få och de är väldigt gamla.

Jag tycker vi ser tendenser till denna historielöshet idag. Krig förs på många håll i världen, närmast oss just nu i Ukraina. Putin vill ändra världsordningen och skapa sin egen dynasti. Då gäller flera saker. Visst behöver vi öka på Sveriges totalförsvar. Men vi behöver även öppna våra hjärtan. Ändå finns det partier och organisationer som inte har demokrati och frihet som sina värderingar. Dessa partier anser att vi ska stänga in oss, vi ska varken släppa in människor i landet och vi behöver inte ha internationella samarbeten. Men det är precis nu detta är som viktigast.

Jag kommer ihåg familjesemestern 1990 genom Europa. Som tioåring var jag inte riktigt medveten om det stora men mina föräldrar var väldigt fascinerade och glada över alla östtyska Trabanter som åkte längs autobahn med väldigt glada och fria människor inuti.

Då tog ingen frihet och demokrati för givet. Alla kände historiens vingslag som var otroligt närvarande. Idag är 1990-talet långt borta och 1945 är ännu längre bort. De som blir vuxna i Sverige nu har levt i fred, demokrati och öppenhet i Europa i hela sitt liv.

Därför är det lätt att tro att det alltid kommer vara frihet i vårt land, att alla människor ska kunna göra egna val, ha ett jobb, kunna köpa hus och ny bil eller robotgräsklippare.

Ta inte detta för givet. Ta vara på din dag, njut av att kunna ha ett fritt liv. Uppskatta att vi har oändliga möjligheter och våga släppa in nya människor som inte har samma möjligheter som du. Det är det som är kärnan i demokratin.

Linda Larsson, (C) kommunalråd och distriktsordförande Örebro