Här är mitt tal till våren!

Godkväll damer och herrar, ickebinära, transpersoner och cispersoner!

På valborgsmässoafton samlas vi för att på ett eldigt sätt hälsa våren välkommen. Vi gör det på ett sedvanligt sätt, enligt våra traditioner. För vi tycker om traditioner. Det finns trygghet och gemenskap i traditioner och det är grundläggande för vårt välmående. Så det ska helst vara som det alltid har varit.

Men det finns en sak som oftast varieras från år till år. Det är vårtalarna som byts ut och tur är väl det. För många säger säkert ungefär samma sak. De berättar om Valborg, vem hon var och varför vi firar det, så det vet ni säkert redan. Ni vet att traditionen kommer från Tyskland, som många av våra traditioner, att hon var ett helgon som hette Sankta Walpurgis och levde på 700-talet.

Ni vet säkert också att eldandet hänger ihop med att korna släpptes på bete denna tid och man eldade ris för att skrämma bort vilda djur, att natten mellan valborgsmäss och första maj var en magisk natt då häxor, oknytt och annat övernaturligt var ute och flög och för att skrämma bort dom förde man oväsen och tände eldar.

Eftersom jag inte behöver tala om allt det där kan jag istället tala lite om omvärlden. Sist jag vårtalade hade Donald Trump suttit sina första 100 dagar och hunnit avskeda ungefär lika många ministrar. Nu när det åtminstone på ytan har lugnat sig i väster dyker nästa gubbe upp i öster, kanske utmanad av Trumps intelligensnivå, vem vet. Och man kunde knappt tro det, men det blev etter värre.

Det är svårt att föreställa sig vad som sker i huvudet på en person som varit premiärminister och president i 23 år. Vad står det på hans bucket list – listan på saker man måste hinna göra innan man dör? Kanske har han nu kommit till punkten där det står ”Starta krig mot ett grannland och skyll sen på EU?”

Jag kan också berätta att Putins andra namn faktiskt är Pinocchio. För varje gång han ljuger blir hans konferensbord längre.

Nu ska jag göra som man gjorde förr. Jag ska sjunga maj. Det är en gammal valborgstradition, sedan urminnes tider och fram till mitten av 1900-talet fanns seden på svensk landsbygd. Det gick ut på att grupper av ungdomar drog från gård till gård och sjöng. De tiggde ihop gåvor i form av mat, pengar eller brännvin. Denna sed har utvecklats till påskkärringarnas tiggarrundor.

Den här kvällen satte man en lövad kvist, en maj, på grindstolpen eller på väggen. Att maja betyder alltså att löva och är orsaken till att man kallar midsommarstången för majstång trots att midsommar infaller i juni.

Majsjungandets visor kunde ha en skämtsam ton, men kunde också bli riktigt elaka om man inte ville skänka några gåvor.

I natt så är det Valborgsnatt

Maj är välkommen

Och skogen hon bär gröner hatt

Sommaren är ljuvlig för oss alla

Nu komma vi uti er gård

Maj är välkommen

Och fråga om vi sjunga får

Sommaren är ljuvlig för oss alla

Nu sätter vi maj i pigans säng

Maj är välkommen

Och akta dej för grannens dräng

Sommaren är ljuvlig för oss alla

Men om du inget vill oss ge

Maj är välkommen

Så kan du dra åt Helfvete

Sommaren är ljuvlig för oss alla

Ett fyrfaldigt leve för våren!

Titti Hansson