Birgitta Ehlin inspireras av byggnader och skulpterar dem i lera, ett tacksamt material med stor frihet i skapandet. Foto: Björn Palmqvist
Ljus i en del av Birgittas hus. Foto: Björn Palmqvist
Birgitta deltar för första gången i konstrundan, och välkomnar till sin "småhusförsäljning" där även kyrkor ingår. Foto: Björn Palmqvist
Birgitta Ehlin inspireras av byggnader och skulpterar dem i lera, ett tacksamt material med stor frihet i skapandet. Foto: Björn Palmqvist

Konstrundan öppnar upp ateljérna

Totalt 91 konstnärer utspridda på 61 platser visar upp sitt skapande i helgen när Norra Vätterns Bild och formkonstnärer arrangerar Konstrundan i Askersund, med omnejd. I Mariedamm öppnar Birgitta Ehlin sin keramikverkstad med bland annat skulpturer av hus och byggnader.

Hemma i källaren på Skirsjövägen 16 i Mariedamm förverkligar Birgitta Ehlin sin barndomsdröm, att ha en egen keramikverkstad. En hobbyverksamhet som amatör, menar hon.

Byggnader i miniatyr

– Att få göra något med händerna ger ro i livet. Lera är så tacksamt, man har så stor frihet i det man gör. Jag kan forma om och rätta till om jag inte är nöjd, förklarar hon.

Intresset för att jobba med lera tändes i tonåren när hon gick kurser i keramik. Senare under vuxenlivet kom familj, arbete och annat emellan och skapandet fick läggas åt sidan.

– Men nu är jag i full gång och om ett och ett halvt år går jag i pension och då blir jag min egen projektledare som skulptör, konstaterar hon.

Ateljén full av hus

Hyllorna i ”verkstan” eller om man hellre vill kalla det ateljén är fulla av hus och byggnader i miniatyr. Lite underfundigt hänger där en skylt som förkunnar att det är ”Småhusförsäljning” på gång.

– Hus och byggnader är min pilsner, mitt intresse som skulptör, berättar Birgitta.

Inspirationen till nya alster hittar hon bland annat när hon är ute och åker, men också genom bilder.

– Jag lägger märke till olika detaljer på byggnader som jag lagrar i huvudet och där får de ligga och mogna. Man kan busa så mycket med proportioner, jag bygger och bestämmer efter egen fantasi.

När hon väl format delarna till huskropparna och känner sig nöjd med resultatet limmas de ihop och bränningen i ugnen tar vid.

– En fin känsla att göra allt som man själv vill ha det, och det inspirerar att kunna prova sig fram, säger hon.

Pandemin satte stopp

Egentligen skulle premiären för hennes deltagande i konstrundan skett för två år sedan, men då slog pandemin stopp. Förra året kunde Birgitta av personliga skäl inte vara med, men nu är det alltså dags att öppna upp keramikverkstaden och hälsa besökarna välkomna.

Årets konstrunda genomförs lördag 30 april och söndag 1 maj med öppet på alla platser klockan 10-17.