Påskresa med en stor liten man

Grattis Erik Karlsson från Lilläng. 104 år nyligen och rejäl baluns på äldreboendet i Fellingsbro.

Borde varit där och uppvaktat men firandet sammanföll med egna sonens 50-årsdag (åren går) så schemat sprack.

Denne härlige Erik Karlsson är en stor liten man i stor kavaj. En underbar medvandrare under många år och en man som verkligen står med båda fötterna på jorden och som jag med glädje lyfter på hatten för. Dessutom väldigt rolig.

Därmed kan vi förflytta oss till en påsk i Israel. Det har gått några år nu sedan dess men det året så gick Länspostens årliga tiodagarsresa för våra prenumeranter till just Israel.

Den blev väldigt minnesrik. Inte minst för att Erik, kobonden från Lilläng var med. 

Inte stor till växten. Men stor i tänkande och klokhet. Och alltid klädd i sin minst två nummer för stora kavaj. 

Nu var det som sagt påsk och vi besökte både Betlehem och Jerusalem.

I Betlehem blev vi uppskörtade av försäljare som kursade diverse saker utanför den plats där Jesus föddes, numera överbyggd av det som heter Födelsekyrkan.

Själv köpte jag tre läderbälten med ”special price only for you” och som sedan inte alls visade sig vara läder. Däremot pressad papp, brunmålad och indränkt med läderdoft.

För Erik, mig och 44 andra LP-resenärer var det i alla fall stort att vara nere och se platsen där krubban stått och känna historiens vingslag.

Därefter gick turen till Oljeberget med utsikt över Jerusalem. Det var där det hände. På tillbakavägen började bussrutorna smälla. Den ena efter den andra.

Plötsligt låg vi på golvet, även jag, och chaffisen trampade gasen i botten för att komma igenom. Vi blev helt enkelt stenade av arga araber.

När vi kommit igenom stenregnet, och på väg mot sjukhuset eftersom ett par resenärer fått smärre blessyrer, så reste vi oss omtumlade upp. Det vill säga alla utom Erik.

Han satt kvar längst in i bussens högra hörn. Hade inte anlitat golvet. Istället sa han lugnt:

– Jag trodde dom sköt med kulor!

Underbart. Erik hade varit på svensk båt under kriget och varit med om när splitter från luftförsvaret i Hamburgs hamn regnade över båten. Värre saker alltså.

Stenandet väckte för övrigt internationell uppmärksamhet och LP-resenärernas skärtorsdagsutflykt hamnade på nyhetssidorna i en rad medier. 

Nog om detta. Nästa underbara minne med Erik är från en annan LP-resa. Den här gången i Österrike.

Resenärerna köpte allt möjligt och lastade i bussens underrede: Böhmiskt glas, souvenirer, lokala pilsnersorter, gökur… Men inte Erik. Han köpte annat.

Han var ju kobonde och eftersom det var extrapris så slog han till och köpte två – rullar taggtråd!

Det var det festligaste reseinköp jag varit med om och går i varje fall till historien för min del. Erik Karlsson, vilken personlighet! Hoppas du får ett fint etthundrafjärde år, och ytterligare år.

För övrigt minns jag påskresan till Israel av en helt annan anledning. Det luktade nämligen apelsin i hela landet. Odlingarna stod i full blom och doften slog emot oss redan när vi steg av planet. Ett doftande påskminne jag inte glömmer.

Rolf Johnsson