Dotter och mor, Sandra Ljung Rigsten och Maggan Rigsten kläckte idén till påskparaden i Nora. Foto: Privat

Hoppas att Noraborna vill premiärgå i påskparaden

På påskafton är det premiär i Nora för en samordnad påskparad som förhoppningsvis blir till en tradition i staden. – Idén kommer från Åmål där vår familj bodde tidigare, säger Sandra Ljung Rigsten som tillsammans med mamma Maggan är idébärarna till evenemanget.

Nu är det dags för Noraborna och andra att leta fram lämplig utstyrsel och andra attribut som har anknytning till påsken för att delta i påskaftonens parad. Det utlovas fina priser till de bäst utklädda.

Bakom evenemanget står Nora Köpmannaförening, men det är Sandra Ljung Rigsten och hennes mamma Maggan Rigsten som ivrat för att Nora skall ha sin alldeles egen påskparad.

– Vi är från Åmål och där hade de en påskparad där liten som stor var utklädda och det brukade vara ett 100-tal som gick med, berättar Sandra.

För ett par år sedan tyckte mor och dotter att det var värt att göra ett försök till lite påskfestligheter på nuvarande hemorten, Nora. Men sedan kom pandemin emellan och idén fick läggas på is. Men nu när restriktionerna släppts så väcktes engagemanget till liv igen.

De är medvetna om att det tar tid att bygga upp saker som är tänkt att hålla i tid, så nu första gången blir det lite på prov.

– Sen får vi se om folk tycker det är så roligt att det kan bli en påsktradition i Nora. Vi hoppas på det, säger Sandra.

Förutom själva paraden, där samling sker i kvarteret Bryggeriet klockan 11, finns en rad andra inslag på programmet. Vill man ha hjälp med att få ansiktsmålning finns Carro tillhands i Hårstugan från klockan 10.

Tävlingar med fina priser, förutom bäst utklädda, kommer att finnas i skyltfönstren och svarstalonger hämtas på Sandbergs Bosättningsaffär. Det blir musik med Frövifors Påskgubbar, som leder paraden, tillsammans med Tre små gummor.

Alla barn som går med i paraden får godispåsar och butikerna har påskerbjudanden. Prisutdelning blir det på torget direkt efter paraden.

– Folk har redan hört av sig och verkar jättepositiva till att komma och gå med i paraden, säger en hoppfull Sandra Ljung Rigsten.