Mycket skratt för konstnärsparet Anntott Parholt och Berthel Martinson då de hänger utställningen "leva i en pågående berättelse allting är likadant om en annorlunda" på Galleri O i Odensbacken. Foto: Sofie Isaksson
Ofrivilliga minnen väver Anntott Parholt in i sina vävar. Här med en pågående installation som ska få en placering.

De ställer ut för första gången på sin hemort

På lördag är det vernissage för konstnärsparet Anntott Parholt och Berthel Martinson. Det är första gången de ställer ut i Odensbacken trots att de bott där i 40 år.

Berthel Martinson, 76 år och Anntott Parholt, 72 år, ett konstnärspar som sedan 40 år bor i Alltorps skola på vägen mellan Odensbacken och Kilsmo.

Den 5 maj firar de dessutom 50 år tillsammans.

Anntott är utbildad slöjdkonsulent och har arbetat i 25 år i Örebro län. 2014 blev hon åter igen frilansande kulturarbetare.

– Två frilansare i familjen blev en för mycket så jag valde att släppa mitt eget konstnärsskap under en tid, berättar Anntott.

De båda är på plats på Galleri O i Odensbacken under måndagen och hänger utställningen ihop med galleriägaren Bertil Andersson.

Utställningen ”…leva i en pågående berättelse allting är likadant om en annorlunda” består av måleri och teckningar av Berthel Martinson som även gör porträttuppdrag, parallellt med sitt bildskapande skriver han debattartiklar och konstteori ”med udden riktad mot den förhärskande retoriken och esteticism”. Han säger själv att han ses som paria eller kult i Örebro.

Anntott skapar textilkonst och väver bland annat i gobelängteknik.

– Min bildvärld är nära källan, saker som kommer och går, det ofrivilliga minnet som dyker upp, säger Anntott Parholt.

Minnen som mormors bruna och vita kor. Slottsrosa. Vårhimmel. Handmjölkning. Minnen hon väver in och därmed skapar en känsla.

I gobelängteknik och Ullma-garn, ett specialspunnet ryagarn från Wåhlstedts textilverkstad har hon skapat ett homage till Kristina Roos hennes mormors mor.

– Kristina var soldathustru. Vävning har gått från nöd till lust. Jag har med mig vävningen hemifrån och från utbildningar. Det vill jag förvalta med min tid som jag har. Jag vill föra den tråden vidare, säger Anntott.

På lördag klockan 11 öppnar utställningen och båda konstnärerna är då på plats. Utställningen hänger till den 23 april.