Krigets monster finns även vid gränserna

Drygt en månad efter Rysslands invasion av Ukraina har vi fått nyheter om det ena krigsbrottet efter det andra.

President Putin nöjer sig inte enbart med att invadera ett annat land, vilket enligt FN-stadgan är ett brott mot folkrätten, något som alla länder i FN accepterat – så även Ryssland. Han gör det på det mest vidriga sätt.

Putins regim har invaderat ett annat land, tagit militära baser, flygplatser och andra platser som ses som strategiskt viktiga i krig. Putin har även attackerat civila mål, hus och hem där människor bor och lever och nu kommer rapporter om att det påträffats massgravar.

Trots försök till civila korridorer där människor kan lämna krigsområdet, har det inte lyckats. Många människor har förvisso hunnit fly landet, men de som inte har lyckats blir kvar, utan rent vatten, el eller mat, då det är för farligt för hjälporganisationer att ta sig in. Detta är så fruktansvärt att det är svårt att förstå.

Det vi vet idag är att cirka 16 miljoner människor är på flykt, cirka 12 miljoner inom Ukraina och fyra miljoner runtom i Europa. Viljan att hjälpa är stor. Men mitt ibland alla hjälpande händer finns händer som inte vill hjälpa. Vid gränserna står människor som inte alls vill dessa traumatiserade kvinnor och barn väl. I tron om att komma till trygghet och säkerhet hoppas familjerna att alla som står där vill hjälpa och skydda. Men det visar sig att mitt ibland hjälporganisationerna står bilar och lurar med sig krigets offer för sin egen vinnings skull.

Trafficking finns överallt. Oftast kvinnor och barn som med löfte om ett bättre liv blir utnyttjade sexuellt. Ofta blir de inlåsta och det enda de används till är att bli utnyttjade av män och kvinnorna tjänar pengar åt sin hallick.

Krigets monster finns överallt, även vid gränsen. Det som borde bli de flyendes nya trygghet, blir en lika farlig zon som den de kom ifrån. Trafficking har självklart funnits i alla krig i historien, det vet vi. Människor som utnyttjar andra människor är minst lika stora monster som de som invaderar länderna med krigsföring.

Detta behöver både EU och vi som europeiskt land göra något åt. Det måste till en bättre kontroll vid gränserna på vilka som hämtar upp människorna på flykt. Alla är värda att räddas från både Putins och hallickarnas käftar.

Linda Larsson (C) kommunalråd och distriktsordförande i Örebro