Lars Lind är ordförande i SeniorNet Örebro. Foto: Karin Löwengren

Seniorer lär seniorer startar i Nora och Lindesberg

Seniorer lär ut till seniorer är devisen som föreningen SeniorNet går efter. Nu startas lokalavdelningar i Nora och Lindesberg.

– SeniorNet är en idéell, helt opolitisk, förening, det är viktigt för oss att den ska vara det, säger Lars Lind, ordförande i SeniorNet i Örebro.

På föreningen är det seniorer som visar andra seniorer vad man gör när det krånglar på nätet, hur man skaffar Bank-ID och liknande.

– Som regel är det så att man har fått en platta eller telefon av ett barnbarn och så förstår man ingenting. Men idag måste man ha tillgång till mobilt Bank-ID, annars är man nästan rökt och får sitta i telefonkö hela dagarna. Vi är måna om att folk ska våga komma till oss. Vi har studiecirklar för telefon för både Android och iPhone, likadant för plattor, och så har vi datakurser.

I Örebroföreningen, som har cirka 350 medlemmar, har man träffar varje tisdag. Nu ska man också starta igång längre norrut i länet.

– Vi vill ha igång SeniorNet i hela länet. I Nora har vi haft förening förut, och nu är den på gång igen om några veckor. Det tillsammans med Lindesberg och Storå kommer att kallas SeniorNet Bergslagen.

Lars Lind säger att det är väldigt olika kunskapsnivåer på de som är med.

– Det är allt från nybörjare som behöver gå grundkurs till mer erfarna. Vi har märkt att det frågas mer om kurser i Zoom och Teams så att man kan koppla upp sig på nätet. Många är ju rädda för det här, så vi har börjat ha sådana cirklar också. Vi vet ju inte hur länge pandemin kommer pågå.