Farmers for peace är ett nätverk där svenska lantbrukare kan erbjuda boende till människor på flykt från Ukraina. Foto: Lars Johansson/ Mostphotos
Rickard Axdorff, lantbrukare i Södra Dylta, har startat nätverket Farmers for Peace.
Farmers for peace är ett nätverk där svenska lantbrukare kan erbjuda boende till människor på flykt från Ukraina.

Bönder ställer upp med boende för ukrainska flyktingar

Farmers for peace är ett nystartat nätverk där bönder över landet ställer upp för ukrainska flyktingar. Initiativtagare är lantbrukaren Rickard Axdorff i Dylta.

Redan samma vecka som kriget var ett faktum drog Rickard Axdorff i Södra Dylta tillsammans med en handfull bekanta i gång nätverket Farmers for Peace, där lantbrukare över hela landet kan erbjuda husrum till människor på flykt från Ukraina.

– Det här bygger på ”människa till människa”, där lantbrukare och flyktingar själva kommer överens om förutsättningarna, säger Rickard Axdorff.

Hittills har ungefär 200-250 ukrainska flyktingar kommit till svenska lantbruk. Varje dag ansluter sig fler personer till nätverket och nya boendemöjligheter annonseras ut.

– Svårigheten har varit att nå ut med informationen om att vi finns. Vi har varit i kontakt med  bussbolag, Ambassader, nätverk, företag med anställda i Ukraina, kommuner och migrationsverk för att informera om möjligheten att finna boende på bondgårdar. Sen blir det mycket till på sociala medier, säger Rickard Axdorff.

Möjlighet att arbeta

Alla ukrainska flyktingar är välkomna att söka boende via tjänsten, men Rickard tror att många av dem som söker sig till lantbrukare själva har en bakgrund inom lantbruk i sitt hemland.

– Jag tror absolut att det kommer finnas möjlighet för de som vill och kan att få lite jobb på gårdarna, antingen där man bor eller i närheten. Lantbrukare är handlingskraftiga människor, jag vet att många även har hjälpt till med att ordna plats i skolor i närheten till barnen som kommer och så vidare. Det finns en hel del byråkrati för dem som kommer och är det några som är vana vid byråkrati så är det bönder, säger Rickard Axdorff och skrattar. 

Mycket värt

– Vi är en handfull personer som har jobbat intenstivt med det här de senaste veckorna, men det har varit värt allt när man ser hur vi kan göra skillnad och erbjuda ett värdigt boende till de här människorna som flyr sitt land, säger han. Det kan ha att göra med att vi bönder gillar frihet. 

Relaterade artiklar:

Ljus och hopp för Ukraina (2024-02-24)